18.01.2017 09:52

Кармел – градчето, в което няма светофари и задръствания

Видян 1743 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малцина биха могли да си представят как би изглеждал градът им, ако вместо светофари, на кръстовищата има кръгови движения. В градчето кармел в щата Индиана обаче имат 102 кръгови кръстовища. И не стига това, ами в момента се строят още 40.

Смайващият брой на кръговите кръстовища в Кармел, щата Индиана, са дело на кмет Джима Брейнард. Откакто е поел кормилото на града през 1996 г., обсебеният от темите на градското планиране Брейнард прави всичко по силите си да премахне светофарните уредби и да ги замени с кръгови кръстовища. Затова днес в Кармел има повече кръгови „въртележки“, отколкото в който и да е друг град в Съединените щати.

Брейнард се влюбил в кръстовищата с кръгово движение по време на едно пътуване до Англия през 1970, когато завършвал училище. „Водачите си даваха път, даваха предимство на велосипедисти и пешеходци,“ спомня си той в интервю пред CityLab. „Няма грозни светофари, няма дълги опашки пред тях, няма задръствания. Това ме накара да се чудя защо САЩ не строи такива кръгови кръстовища“.

Различни проучвания постоянно препотвърждават, че кръстовищата с кръгово движение са по-безопасни, отколкото конвенционалните стоп знаци или светофарни системи. Подмяната на светофарите с кръгови кръстовщиа намалява броя на инцидентите с до 90 на сто.

В допълнение към своята ефективност при управлението на движението и повишаването на безопасността, Брейнард посочва факта, че кръговите кръстовища са по-евтини от гледна точка на съответната община. По-евтини са и за изграждане, и за поддържане.

Като цяло изграждането на кръстовище с кръгово движение в Кармел струва с 250 000 долара по-малко от изграждането на кръстовище със светлинна сигнализация. От самата поддръжка на светофарните уредби и всичко, свързано с тях, Кармел пести по около 5000 долара на година от всяко кръстовище.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева