Съществуват повече от 60 световни фестивала изцяло фокусирани или имащи секция за VR/XR/360 изкуство и кино в програмите си

Свързани новини

10.03.2022 11:43

Изживейте Метавселената в центъра на столицата

Видян 2363 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


До момента съществуват повече от 60 световни фестивала изцяло фокусирани или имащи секция за VR/XR/360 изкуство и кино в програмите си.


 


Новите медии навлизат все повече в нашето ежедневие, а кинематографисти от цял свят припознават VR инструментите като нов език за изразяване на техните идеи. Фестивали като VR DAYS, Sundance, Berlinale, Laval Virtual, Tribeca, XR Europe, Cannes, Biennale di Venezia, IDFA и много други не само имат секция за VR, но организират уъркшопи, конференции и дискусии по темата. В България за пръв път имаме фестивал посветен изцяло на виртуалната реалност - София VR Фест, който ще има трето издание този уикенд.


 


Първите две издания се проведоха в НДК в партньорство с Киномания. Организаторите винаги се стремят да надскочат себе си и този път партньори на фестивала са Resonator - мултифункционално пространство и единствен по рода си R&D център. Всички издания на фестивала са подкрепени и на национално ниво от “Национален Фонд Култура”.


 


В това издание капацитетът е увеличен тройно и ще ползва пространството на Resonator Центърът за споделени иновации предлага достъп на абонаментен принцип до различни лаборатории, оборудвани с висок клас технологии в дисциплини като електроника, XR, 3D принтиране, звуково инженерство, STEM класна стая и др., както и до обучения, свързани с тях. Resonator е разположен на площ от близо 800 кв.м. в бившата тютюнева фабрика до Руски паметник в столицата.


 


Всеки зрител има възможност в рамките на 45 минути да опита от всички селектирани произведения. Местата са ограничени и за двата дни на фестивала само 270 човека ще могат да си закупят билети и да се насладят на преживяването. Този път фестивалът ще е разделен на три секции, от които зрителят ще може да избере интерактивно своят сюжет на запознаване със съдържанието. Той ще може да премине през зоната за “Филми”, където да се запознае с триизмерни 360 филми от български и международни автори. Това е най-ниската степен на потапяне във виртуалната реалност и е много подходяща за хора, които за първи път се запознават с тази технология. Зрителите ще имат възможност да се запознаят анимационни, документални и игрални филми.


 


Втората зона е т. нар. “Потапящи преживявания” които са свързани с физическо разхождане и опознаване на пространството. Тук отново артистите са използвали средствата на игралния, анимационния или дори документалния разказ, но зрителя има мако повече контрол върху това физически от къде би искал да види произведението.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.03.2022 01:36

    Стига ни ,че живеем в матаселената демокрация.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог