19.09.2013 17:09

Изстудяват напитки за 45 секунди

Видян 1522 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Английска компания е разработила нова технология, изстудяваща напитки от стайна температура до 4 градуса по Целзии, за по-малко от 45 секунди. Rapidcool (Рапидкуул), иновативен проект подкрепен от изследователския фонд на Европейския съюз, цели да намали разхода на енергия за охлаждане на напитките на мястото на продажба, да спести пари на търговците и да помогне за опазването на околната среда. Резулатът е технология за рязко охлаждане с ниска консумация на енергия, която позволява предварително опаковани напитки да се съхраняват при стайна температура и след това да бъдат охладени за по малко от минута.


В Европа, комбинираните търговски хладилници/фризери консумират средно 85 тВтч електроенергия годишно, което е се равнява на годишния енергиен разход на повече от 20 млн. домакинства. Rapidcool разработи устройство, което охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C. За сравнение, по този начин се спестява 80% от енергията, консумирана с отворените хладилници за напитки и 54% от тази на стандартните затворени хладилни витрини (при охлаждане на 200 бр. 500-милилитрови кутийки на ден). Енергията, която може да бъде спестена струва 832 евро на година за отворен хладилник и 219 евро за затворена хладилна витрина (при цена на електроенергията от 0.20 евро/кВтч).


Големи мултинационални компании от години разработват подобни технологии, но досега нито една не е успяла да постигне времето, за което охлажда Rapidcool. Концепцията Rapidcool е на британската компания Enviro-Cool (UK) Limited, която е получила финансиране от 903 хил. евро, за да развие идеята до пазарен продукт. Резултатът е технология, която постига енергийна ефективност и максимално кратък срок на изстудяване.


Rapidcool се фокусира върху въпроса за охлаждането на напитки в малки количества. Така на търговеца не му е необходимо да поддържа зареден догоре фризер през целия ден. За да охлади напитката по най-бързия начин, без външните слоеве на течността да замръзнат преди вътрешната течност да се е изстудила достатъчно, напитката трябва да се размеси много добре. Успехът на патентованата V-Tex технология на Rapidcool е в начина, по който напитката се разбърква без това да я разгазира при отварянето й.


Въпреки че е проектирана да работи като самостоятелен уред, охладителната камера може да бъде интегрирана в съвременните хладилници. Това е истинска иновация, която има потенциала да замени, ако не всички, то поне повечето отворени хладилници за напитки, използвани в цял свят.


Партньорите по проекта са сключили официални споразумения с две световни компании, разпространители на напитки и заети с производството на продукти със собствена марка. Съвсем наскоро инженерите на Rapidcool създадоха ръка-робот, която да поставя и изважда напитките в или от охладителя, като по този начин процесът става напълно автоматичен. Предстои потребителско проучване, което ще се проведе в супермаркет в Холандия в края на октомври. Включени са няколко сродни продукта, чиято употребата ще се проследи в домашни и търговски условия. Тези продукти могат да бъдат използвани у дома, в офиса, барове, ресторанти, хотели за охлаждане на различни напитки - от 150 ml в метални кутийки до 750 ml бутилки вино.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни