Свързани новини

05.01.2020 09:03

Изкуствен интелект диагностицира рак на гърдата

Видян 2205 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Google е разработил система на база изкуствен интелект, която е способна да помогне на лекарите да идентифицират по-успешно случаите на рак на гърдата, сочи изследователски документ, публикуван в сп. „Nature”, цитирано от Тechnews.bg.


 


Системата сканира специални рентгенови изображения, известни като мамограми, и открива в тях признаците на рак, намалявайки броя на т.нар. „фалшиви негативи” с 9,4 процента – обнадеждаващ скок напред за медицински тест, който в момента пропуска около 20 процента от случаите на рака на гърдата, отбелязва Ню Йорк Таймс.


 


Днес ракът на гърдата е сред водещите причини за смърт при жените. Ранното му откриване е най-добрата защита, на която повечето хора могат да разчитат за справяне с проблема. И въпреки че мамографиите са най-често срещаният инструмент за откриване, те пропускат голям брой случаи на рак.


 


„Мамограмите са много ефективни, но все още има значителен проблем с фалшивите негативи и фалшивите позитиви”, казва Шравия Шети, изследовател от Google и съавтор на статията. Фалшиви негативи се наричат случаите, когато тестът дава отрицателен резултат, макар че всъщност човекът има рак.


 


В проучване, финансирано от Google, изследователи са използвали анонимни мамографии на над 25 000 жени от Великобритания и 3000 жени от САЩ. „Опитахме се да следваме същите принципи, които рентгенолозите следват”, казва Шети.


 


Според публикация в блога на Google, екипът първо обучил системата си изкуствен интелект да сканира рентгеновите снимки, а след да търси определени признаци на рак на гърдата. След това учените проверяват предположенията на компютъра на база на медицински резултати на жените.


 


В крайна сметка системата с изкуствен разум е успяла да намали фалшивите негативи с 9,4 процента, а фалшивите позитиви – с 5,7 процента за жените в САЩ. За жените от Обединеното кралство, където обикновено резултатите на пациентите се проверяват от двама рентгенолози, моделът е намалил фалшивите негативи с 2,7%, а лъжливите позитиви – с 1,2%.


 


„Моделът се представя по-добре от самостоятелен рентгенолог и в Обединеното кралство, и в САЩ”, казва Кристофър Кели, учен от Google, който е съавтор на доклада.


 


Разбира се, тези резултати могат да се подложат на съмнение заради факта, че проучването е финансирано от заинтересована страна. Но оттам също така признават, че системата далеч не е перфектна. Докато изследователите са открили, че изкуственият интелект в повечето случаи превъзхожда лекарите при идентифицирането на рак на гърдата, има и случаи, при които лекарите са установили наличие на рак, който първоначално е пропуснат от AI модела.


 


„Понякога и шестимата надзорници откриваха рак в изследване, в което той се е изплъзнал на изкуствения интелект, и обратното”, казва Мозиар Етемади, изследовател от Северозападния университет и съавтор на статията, пред Уол Стрийт Джърнъл.


 


Все пак Google се надява системата да намери място в клиничните среди. Обяснението на голямата компания е, че проектът цели да помага на рентгенолозите, а не да ги заменя. „Те носят собствена сила, допълват се”, казва Шети. „Има редица случаи, когато рентгенолозите улавят нещо, което моделът пропуска, и обратното. Съчетаването на двете може да подобри крайните резултати”.


 


Тепърва ще се работи върху способността на системата да се справя със специфични условия и особености за различните популации.


 


Това не е първата крачка на Google в сферата на здравеопазването. По-рано тази година технологичният гигант си партнира с Ascension, за да получи достъп до здравните досиета на милиони американски граждани. Този проект попадна под огън след подаден сигнал, твърдящ, че здравните досиета не са анонимизирани при работата с данните.


 


За изследването, свързано с AI системата за откриване на рак на гърдата, Google си партнира с клинични изследователи от САЩ и Великобритания и подчертава, че използва данни, които вече са били „де-идентифицирани”.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева