Свързани новини

  •   1 човек....

    1 човек....

    Новият арт проект на мястото на Мавзолея ...

16.10.2020 10:40

Ив Тошайн издига скулптури от 1км. вериги

Видян 2515 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австрийската художничка, родена в България, Ив Тошайн, ще покаже три монументални знамена–гилотини между колоните на фасада на сграда, проектирана от арх. Овчаров в София. Това е първата самостоятелна изложба на автора у нас, организирана от новата галерия MОNEV Contemporary като за целта One Gallery предоставя пространството си.


 Един километър вериги ще се превърнат в два национални флага (България и Австрия) и едно знаме на Обединена Европа. Оглавени от три гилотини, символ на революцията, те са художествена провокация от автора в отговор на глобалната криза „COVID-19“, която постави под въпрос издигането и събарянето на всевъзможни национални, политически и психологически граници в световен мащаб. Художничката ще наруши правилата за „традиционното“ използване на галерийното пространство като изнася огромни седем метрови експонати на показ извън него, където те ще могат да бъдат видени не само от хора с интереси в сферата на изкуството, но и от случайни минувачи. Авторката оставя вътрешното пространство на галерията празно, без осветление и без персонал. Единствено три от неоновите й постулати, които изричат нейни съкровени мисли ще просветват като пътеводители в тъмната галерия. Идеята на новия визуален проект на Ив Тошайн „EHREWELSE“* се заражда отдавна, но катализатор за реализацията му се оказва кризата с COVID-19, която я „заключва“ в България.


 Тук тя преживява изолацията, социалната дистанция и ограниченията на противоепидемични мерки в световен мащаб. Осъзнава, че забраната за излизане от вкъщи всъщност надскача физическото ограничаване на индивида. Както здравословните, така икономическите последици от пандемията COVID-19, а и рестрикциите на основните права на индивида в резултат от налагането на държавните мерки за неразпространението на пандемията, се явяват основните въпроси за либералния субект в световен мащаб. „Какви ще са трайните последици от пандемията? Има ли риск заплахата от Корона вирус да доведе не само до глобална икономическа криза, но и да се окаже сериозна опасност за демокрацията, свободата на словото и печата, както и да повлияе на европейската и международната солидарност? Защото в екстремни ситуации дисбалансът между обществото и властта се оказва огромен. СЕГА с помощта на изкуството е критично да се изследват нововъзникналите процеси и да се задават отворени въпроси.

Трябва да създадем нужните условия за културно-политическа ангажираност и отворен политически дебат. Трябва да се ангажираме и да се борим за това СЕГА“, казва Ив. Проектът е подкрепен от посолството на Австрия в България, както и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби