Индийската мисия Чандраян-3 каца на Луната

Свързани новини

23.08.2023 16:04

Индийската мисия Чандраян-3 кацна на Луната

Видян 4233 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спускаемият модул от индийската мисия "Чандраян-3" успешно кацна на повърхността на Луната в сряда.

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) и индийците по целия свят отпразнуваха постижението, с което Индия стана четвъртата страна, успешно приземила космически апарат на Луната, след Съветския съюз, САЩ и Китай. Събитието беше излъчено на живо от ISRO на страницата ѝ в YouTube.

Уникалната мисия "Чандраян-3" е първата в историята, която ще кацне близо до южния полюс на Луната. За да може спускаемият модул да се приземи, ISRO активира автоматична последователност, задействайки алгоритъм, който поема контрола, след като космическият кораб се премести над определеното място, и след това му помага да достигне лунната повърхност.


Спускаемият апарат "Чандраян-3" е висок около 2 метра и има маса малко над 1700 кг. Спускаемият апарат и марсоходът имат общо шест товара за изследване на лунния южен полюс - район с воден лед, който според учените може да бъде източник на кислород, гориво и вода за бъдещи мисии на Луната.


На 18 август ISRO постигна важен етап, като успешно изпълни първата си операция по дебустиране, в резултат на която орбитата бе намалена от 157 км на 113 км. Тази операция се извърши един ден след отделянето на спускаемия модул от двигателния модул. Разделянето бележи края на 34-дневната експедиция към Луната. След това, на 20 август, ISRO проведе заключителната фаза на деблокиране на спускаемия модул. Тази операция ефективно коригира орбитата на спускаемия модул до 25 км на 134 км.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог