Свързани новини

08.02.2021 10:46

Япония мисли за соларни градове с електромобили

Видян 2792 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Японски изследователи са разработили модел за устойчиви градове, който максимизира използването на фотоволтаично електричество от покривни панели и от батериите от електрическите превозни средства като средство за балансиране на мрежата.

Приложен към девет различни японски града (Киото, Хирошима, Коримая, Окаяма, Сапоро, Сендай, Ниигата, Кавасаки и специалните квартали на Токио), моделът показва, че ако се прилага правилно, може да доведе до значително намаляване както на замърсяването, така и на енергийни разходи, съобщи GreenTech.bg.

Изследователите, ръководени от Японския национален институт за екологични изследвания, твърдят, че 70% от покривното пространство във всеки град може да се използва за фотоволтаични инсталации, предаде technews.bg. Всички частни превозни средства в града пък могат да бъдат електрически. При това положение половината от капацитета на батериите на тези превозни средства могат да играят ролята на акумулаторна система за балансиране на мрежата.

Въпреки разликите във фактори като плътност на населението, съответно налични покриви, собственост на превозните средства на глава от населението, отрасли в региона и местен климат, изработеният модел носи редица ползи за всички анализирани региони.

За деветте японски града, включени в изследването, моделът предполага покриване на 53% до 95% от общото енергийно търсене, намаляване на CO2 емисиите (от използване на превозни средства и производство на електроенергия) с 54% до 95% и намаляване на разходите с 26% до 41%.

Изследователите предполагат, че предвид различията, концепцията може да бъде най-приложима за градовете в по-ниските географски ширини. Пълните подробности за модела са публикувани в статия „SolarEV City concept”, която ще излезе в сп. Environmental Research Letters.

Групата отбелязва, че факторите, които не са включени в модела, също могат да помогнат за още по-големи общи намаления на разходите – например, потенциалът на батериите да предоставят други спомагателни услуги към мрежата и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби