13.04.2017 10:27

Ферма-небостъргач бори бедността в Африка

Видян 1750 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този небостъргач-ферма е нещо повече от красива структура – той е модулен и представлява многослоен земеделски двор, създаден да бори глада по света – и бедността. Дизайнерите Павел Липински и Матеуш Франкауски предложиха небостъргача „Mashambas“ за селските райони в Субсахарска Африка като средство, което д създаде „зелена революция“ сред бедните дребни фермери в региона. Модулната конструкция „Mashambas“ е преместваема и функционира като образователен център за отглеждане на култури, провеждане на пазари, както и обучение по земеделски техники.


Въпреки, че абсолютната бедност по света е намаляла с над 20 процента през последните тридесет години, равнището на бедност в много африкански страни останава високо – и застой. Днес повече от 40 процента от населението в Субсахарска Африка живее в пълна нищета. Дизайнерите Павел Липински и Матеуш Франкауски смятат, че причините за това са „лошата инфраструктура, ограничените пазари, слабите правителства и братоубийствените граждански войни“.


С надеждата да донесат „зелена революция сред най-бедните хора“, двамата са проектирали небостъгача „Mashambas“ – модулна и многофункционална сграда, която се класира на първо място в известния конкурс eVolo 2017. Небостъргачът Mashambas (от езика суахили, където това означава „обработваема земя“) разполага с прост модулен дизайн, така че може лесно да бъде сглобен, разглобен и транспортиран. Сводестите модули са подредени заедно така,че да образуват мащабируем, висок и гъвкав дизайн, обслужващ множество различни цели, включително партер за провеждане на пазари, складове, услуги с безпилотни самолети, класни стаи, както и райони за отглеждане на култури на по-горните нива.


Стана ли дума за дронове? Да – те ще бъдат използвани, за да пренасят продукти, независимо дали става дума за изграждане на самия строеж или за селското стопанство. Mashambas е небостъргач, който също така ще бъде използван за раздаване на излишната храна на най-нуждаещите се.


Създавайки на пазар в основата си, сградата ще улесни растежа и ще насърчава земеделците да разработват земеделските земи около сградата. Тя може да нараства с увеличаването на участниците. Когато местната общност стане самодостатъчна, сградата може да бъде транспортирана на други места.


„Плодородната земеделска земя в Африка може не само да изхранва собственото си нарастващо население, но може да изхранва и целия свят“, убедени са двамата дръзки дизайнери.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите