Свързани новини

10.12.2020 09:42

Европейско 6G с Nokia

Видян 1620 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Nokia съобщи, че ще оглави европейския проект "Хекса-екс" (Hexa-X), който цели развитието на телекомуникационна мрежа от шесто поколение (6G), съобщава Дневник.


Според финландската телекомуникационна компания проектът, получил финансиране от Европейската комисия, включва създаването на сценарии за използване на 6G и разработка на фундаментални технологии за тези мрежи.


Компанията очаква търговското използване на мрежата да започне през 2030 г. в съответствие с обичайния десетилетен цикъл между създаването на мрежи от ново поколение, подчертава компанията. В момента Nokia активно се занимава с внедряването на 5G мрежи и пусна заедно с мобилния оператор Телиа (Telia) заедно първата 5G мрежа във финландските градове Хелзинки, Вантаа и Оулу още преди две години. В началото на 2019 г. започна търговското ползване на мрежата, обхващаща вече 42 града, където живеят над 25 процента от населението на страната.


Производителят на телекомуникационно оборудване за мобилни, фиксирани, широколентови и IP мрежи е основен конкурент на китайската "Хуауей", която е в конфликт със Съединените щати и която някои държави по света решиха да не допуснат по 5G мрежите си.


Работа по 6G, преди да е разгърната 5G


В тази дейност участват и европейски университети, както и конкурентни доставчици на телекомуникационна техника като "Ериксон", телекоми като "Оранж" и "Телефоника" и др. Инициативата започва в момент, когато разгръщането на 5G мрежата остава на ранен етап - над 100 компании предлагат услугата, но не навсякъде. Въпреки това подготовката за изграждането на следващото поколение започна на няколко места в света, сред тях е и Китай. Nokia вече работи и по други 6G инициативи в Европа.


Ако 5G заедно с ускоряването на връзката и близкото до нула забавяне, трябва да доведе до революция в интернет на нещата, автономното шофиране и други сфери като телемедицината, според "Блумбърг" следващото поколение може да позволи връзка с човешкото тяло и дори мозъка и холограми в реално време.


"Основната цел ще е да разработим визията, пътната карта и календара", цитира агенцията Деваки Чандрамули, която ръководи отдела за стандартизация на Nokia в Северна Америка и е сред основните фигури в екипа. По думите ѝ е нужно и по време на проекта да се улесни взаимодействието с властите в САЩ, за да се намерят допълнителни средства за разработка на технологии.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева