31.10.2015 10:12

Деца учат химия с компютърната игра Minecraft

Видян 1726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки милиони деца играят Minecraft, а сега играта може да им помогне да направят първите си крачки в света на биохимията, пише The Guardian. Студенти от Университета в Хъл са създали в Minecraft свят, наречен MolCraft, който представя на деца различни теми - структурата на протеините и химичните вещества, например.


Виртуалният свят, който може да се инсталира безплатно в уеб версията на Minecraft, съдържа различни протеинови вериги, създадени от добре познатите градивни блокчета на играта, както и пъзели, тестове и награди.


Създателите на MolCraft са получили финансиране от Кралското химическо общество, за да разработят проекта. Изследователите Марк Лорч и Джоел Милс обясняват концепцията в статия в изданието The Conversation. “MolCraft е свят, където се издигат величествени спирали от миоглобин. Там можеш да изучаваш тази масивна молекула и нейния център от желязо, пренасящ кислород около мускулите ти. Или, ако предпочиташ, можеш да прелетиш през пора, която пропуска водните молекули през клетъчните мембрани. В MolCraft всеки може да изследва градивните блокове на тези невероятни естествени нано-машини. Можеш да откриеш как 20 химични градивни блока образуват удивителното разнообразие от структури и функции, които са нужни за съществуването на живите организми.”


Екипът се надява MolCraft да се използва в училищата. Софтуерът е достъпен в библиотеката от светове и модели за учители MinecraftEdu. Играта не за пръв път служи за привличане на интереса на децата към научни теми. През 2013 година Google си партнира с MinecraftEdu и Института за квантова информация и материя към Калифорнийския технологичен институт, за да стартира модел, наречен qCraft. Целта му беше да представи квантовия компютинг чрез блокчета, изобразяващи квантово заплитане, суперпозиция и други феномени на квантовата физика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.