Da Fest
01/03

Свързани новини

16.10.2023 13:34

DA Fest: Новите технологии като черна кутия и изкуството на борбата и оцеляването

Видян 6646 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Деветото издание на фестивала за дигитални изкуства DA Fest предлага богата програма от общо 28 събития, които ще се проведат на 12 локации в столицата. Една от тези локации е Гьоте-институт България, където ще бъдат показани арт инсталации и видео селекция от
анимационния фестивал Ars Electronica.

Blackbox AI
Арт инсталация
в рамките на 9. DA Fest
24.10. — 03.11.2023 г.

Откриване: 24 октомври, вторник, 18:30 ч.

ARS ELECTRONICA
Серия от кратки анимации
в рамките на 9. DA Fest
26, 27, 28 октомври 2023 г.

Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София


За поредна година Гьоте-институт България и DA Fest си партнират в полето на артистичните практики и постиженията в сферата на дигиталните изкуства. Тазгодишната тема на фестивала е „АНТИБИОЗА: Изкуството на борбата и оцеляването“ и с това ни предизвиква да се вгледаме в дълбокото и често интензивно отношение между силите в естествения свят през призмата съвременното изкуство.




Между 24 и 28 октомври очакваме богата програма от изложби, пърформанси, прожекции, лекции, презентации, уъркшопи, общо 28 събития, които ще се проведат в 12 локации в столицата. Една от тези локации е Гьоте-институт България, който представя два проекта в областта на изкуствения интелект и видео анимацията.

Заповядайте в галерията на института на 24 октомври, вторник, от 18:30 часа за предстоящото откриване на арт инсталацията „Blackbox AI“ на Михаела Добрева, Теа Рукавина, Вивиан Стаму, Анастасия Нефели Видаки и Лида Захаропулу.

Проектът, който беше разработен с подкрепата на Гьоте-институт, представлява мултидисциплинарна арт инсталация под формата на лабиринт, вдъхновена от определението на Бруно Латур за новите технологии като "черна кутия", в която входните и изходните данни са известни на потребителя, но процесът вътре остава непрозрачен.  




Целта му е да повиши осведомеността за предразсъдъците свързани с пола в приложението на изкуствен интелект (ИИ), които могат да доведат до (само)изключване на жените от сферата на технологиите. Изложени са различни аспекти на това явление, а именно предубежденията при обработката на естествен език и алгоритмичното разпознаване на лица, стандартите за красота, половите стереотипи и достъпът на жените до работното поле в областта на STEM.

Blackbox AI беше разработен в рамките на една година като част от EthicAI=Lab на Гьоте-институт и беше показан в Атина. В следствие на изложбата екипът участва в международната конференция "HCI 2023" с доклада "A Multimodal Installation Exploring Gender Bias in Artificial Intelligence", който беше публикуван от Springer.

Изложбата цели да даде шанс на жените за активно присъствие и влияние в сферата на технологиите, чрез изтъкване на съществуващи предразсъдъци в приложението на изкуствен интелект. Посетителите са предизвикани да преосмислят ролята си в създаването на нашето общо дигитално бъдеще, като потребители и автори.

Екипът на проекта се състои от петима членове с напълно различен академичен опит и професионална експертиза, а именно: Михаела Добрева, докторант по дигитални изкуства и асистент в НХА, Теа Рукавина, data scientist с докторска степен по числена строителна механика, Вивиан Стаму, докторант по компютърна психолингвистика и изследовател, Анастасия Нефели Видаки, юрист и докторант с фокус върху правото на информационните технологии и изкуствения интелект, и Лида Захаропулу, инженер по анализ на данни и creative coder.

Изложбата ще може да бъде видяна до 03.11.2023 г. Заповядайте и на второто събитие в рамките на деветото издание на DA Fest на териоторията на Гьоте-институт, а именно:

ARS ELECTRONICA
Серия от кратки анимации
26, 27, 28 октомври 2023 г.

Ars Electronica е платформа, която работи в пресечната точка на изкуството, технологиите и социалната сфера чрез организиране на изложби, образователни програми и изследователски проекти, насочени към бъдещето на обществата. Основана е през 1979 г. в Линц като фестивал, като оттогава се е разширила и включва лаборатория, награда и музей, посветени на изучаването и популяризирането на медийните изкуства и цифровата култура.

В рамките на DA Fest в Гьоте-институт България ще бъдат излъчените следните две програми със серия от кратки анимации: „Електронен театър“ (50 мин.) и „Добре дошли на планетата Б“ (79 мин).

В продължение на много години програмата на прожекциите от фестивала Ars Electronica показва най-доброто от актуалните продукции, селектирани от кандидатурите в категорията „Компютърна анимация“ на Prix Ars Electronica, в случая от 2022 г.


Разгледайте пълната прогама на деветото издание на DA Fest „АНТИБИОЗА: Изкуството на борбата и оцеляването“ ТУК.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак