Свързани новини

22.01.2022 08:01

Човешките очи са ключът към прогнозирането на предстоящата смърт

Видян 2688 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екип от международни учени е открил нов, "надежден индикатор" за здравословните проблеми на човека, които могат да доведат до ранна смърт. Използвайки техники за изкуствен интелект, изследователите проучват очите на близо 47 000 души и стигат до заключението, че състоянието на ретината ни може да бъде сигнал за повишен риск от смърт, предаде RT.


Проучването, публикувано тази седмица в British Journal of Ophthalmology, се основава на определянето на разликата между биологичната "реална" възраст и хронологичната възраст на човека. Това може да се измери чрез изследване на състоянието на ретината - нервната тъкан в задната част на окото, която има чувствителни към светлината клетки.


В наблюдателното проучване, което представя само определени заключения, без да установява причина, са използвани данни от дългосрочното проучване UK Biobank. Повече от 80 000 изображения на ретината, направени от 46 969 възрастни между 40 и 69 години, са анализирани чрез компютърни алгоритми по време на среден период на наблюдение от 11 години. Изчислена е частта на така наречените "бързо остаряващи" или хора, чиито ретини изглеждат по-стари от реалната им възраст.


"Големите възрастови разлики в годините на ретината са значително свързани с 49%-67% по-висок риск от смърт, различна от сърдечносъдово заболяване или рак", установяват изследователите. Те предполагат също, че това може да се използва като инструмент за скрининг, като се измерва възрастта на ретината, за да се предвиди повишен риск от смъртност.


Въпреки че тъканта на окото естествено се влошава с напредването на възрастта, последните изследвания са се научили да измерват това, което наричат "възрастова разлика в ретината" Тъй като биологичното стареене е уникално за всеки човек, то е по-добър показател за потенциални сериозни здравословни състояния, твърдят изследователи. Общото състояние на кръвоносната система и мозъка може да се изследва чрез преглед на ретината, което позволява да се оценят основните патологични процеси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.01.2022 20:10

    Ирисология се нарича по нашите географски ширини и е известно от много отдавна. Само че на него се гледаше като на шарлатания.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови