Свързани новини

23.05.2021 14:05

Бозайниците могат да дишат през ануса при спешни случаи

Видян 3160 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гризачи и прасета могат да използват червата си за дишане, както някои водни организми, сочи изследване, публикувано на 14 май в списание Med. Учените доказват, че доставянето на кислороден газ или кислородна течност през ректума осигурява жизненоважно спасяване при два вида дихателна недостатъчност при бозайници, съобщава научно-популярният сайт phys.org, предаде spisanie8.bg.


    „Изкуствената дихателна подкрепа играе жизненоважна роля в клиничното управление на дихателната недостатъчност при тежки заболявания като пневмония или синдром на остър респираторен дистрес“, казва ръководителят на изследването Таканори Такебе от Токийския медицински и дентален университет и Медицинския център за детска болница в Синсинати. „Въпреки че нежеланите реакции и безопасността трябва да бъдат внимателно оценени при хората, нашият подход може да предложи нова парадигма в подкрепа на критично болни пациенти с дихателна недостатъчност."


Няколко водни организми са разработили уникални чревни механизми за дишане, за да оцелеят при условия с ниско съдържание на кислород, използвайки органи, различни от белите дробове или хрилете. Например морските краставици, сладководните риби, наречени хлебчета, и някои сладководни сомове използват червата си за дишане. Но досега не беше изучено дали и бозайниците нямат тези възможности.


В новото проучване Такебе и неговите сътрудници предоставят доказателства за чревно дишане при плъхове, мишки и прасета. Първо, те проектирали чревна газова вентилационна система, за да вкарат чист кислород през ректума на мишките. Без системата нито една мишка не е оцеляла 11 минути при условия с изключително ниско съдържание на кислород. С чревната газова вентилация до сърцето достига повече кислород и 75% от мишките оцеляват 50 минути при критични условия с ниско съдържание на кислород.


Тъй като чревната газова вентилационна система изисква абразия на чревната мукоза, е малко вероятно да е клинично осъществима, особено при тежко болни пациенти, така че изследователите са разработили и алтернатива на течна основа, използваща кислородни перфлуорохимикали. Клинично вече е доказано, че тези химикали са биосъвместими и безопасни за хората.


    „Неотдавнашната пандемия на SARS-CoV-2 генерира клиничната нужда от апарати за изкуствено дишане и изкуствени бели дробове, което води до критичен недостиг на налични устройства и застрашава живота на пациентите по целия свят", казва Такебе. „Нивото на артериална оксигенация, осигурена от нашата вентилационна система, ако се пригоди за приложение при хора, вероятно ще е много полезна и животоспасяваща при лечение на пациенти с тежка дихателна недостатъчност."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Чарлз Дарвин 24.05.2021 16:28

    И не само дишат 002.Повечето мислят с ануса и гениталиите.

  • 003 Anonimen 23.05.2021 19:30

    Вие имате шум в ушите? Не бързайте да се консултирате със специалист - просто приматите във вашия резерват си избираат мешере и алфа маймуняк.

  • 002 Тихомир Томов 23.05.2021 18:14

    Всички заровили си главите в пясъка да не виждат реалността, дишат през задника ........................

  • 001 Anonimen 23.05.2021 14:34

    А шопарите ДП и Шкембе Войвода и те ли ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни