Миналата година BMW спечели надпреварата за продажби на луксозни автомобили, след като достави 2 253 835 автомобила, което е със 7,3% повече от предходната година и постави рекорд.

Свързани новини

23.01.2024 09:30

BMW продаде 210 035 автомобила повече от Mercedes през 2023 г.

Видян 34064 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В същия ден, в който Audi публикува данните за продажбите си за 2023 г., друг съперник на BMW сподели подробности за представянето си през последните 12 месеца. Подразделението Mercedes-Benz Cars, което не включва търговските автомобили е доставило общо 2 043 800 единици, включително автомобили с марката Smart. Търсенето е почти без промяна на годишна база, което принуждава базирания в Щутгарт автомобилен производител да се задоволи с второто място.

Миналата година BMW спечели надпреварата за продажби на луксозни автомобили, след като достави 2 253 835 автомобила, което е със 7,3% повече от предходната година и постави рекорд. За по-голяма яснота, това число не включва автомобилите, продавани под марката MINI. Основната марка BMW завърши пред своя "смъртен враг" Mercedes с точно 210 035 автомобила. Audi зае последното място на почетната стълбичка, след като през 2023 г. продаде около 1,9 млн. автомобила.

Следващите години се очертават доста интересни, тъй като и трите германски премиум марки ще пуснат на пазара множество електрически автомобили. Audi дори заяви, че ще въвежда електрически автомобили едва от 2026 г., преди да прекрати производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2032 г. (или 2033 г. в Китай). Mercedes може да започне да произвежда само електрически автомобили още през 2030 г., "когато пазарните условия го позволяват".

През изминалата година BMW Group (включително MINI и Rolls-Royce) успешно постигна целта си да постигне 15% дял на електрическите превозни средства в общия брой на доставките. Целта за 2024 г. е да бъдат достигнати 20%, а през 2025 г. - 25%. В дългосрочен план целта е до края на десетилетието електромобилите да представляват повече от половината от годишните доставки. Базираната в Мюнхен марка се надява, че движещата сила за рязкото нарастване на търсенето на електромобили ще бъде платформата Neue Klasse.

Изцяло новата архитектура, предназначена изключително за електрически автомобили, ще дебютира през 2025 г. с кросоувър, подобен на iX3, който ще се произвежда в новия завод в Дебрецен, Унгария. Той ще бъде последван през 2026 г. от седан, наподобяващ Серия 3, който ще се произвежда в историческия завод в Мюнхен. Планът е между 2025 г. и 2028 г. да бъдат пуснати на пазара поне шест модела, базирани на Neue Klasse. Някои от тях ще се произвеждат в Шенян (Китай) от 2026 г. и в Сан Луис Потоси (Мексико) от 2027 г.

Освен това до 2030 г. на конвейера в Спартанбърг ще бъдат сглобени поне шест електрически SUV автомобила, но BMW не уточнява дали те ще се базират на CLAR и/или Neue Klasse.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни