26.03.2016 11:34

Биоразградими бутилки от водорасли заменят пластмасата

Видян 2151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Разграждането на пластмасовите бутилки отнема над 1000 години по депата за боклуци. Фактът, че най-малко половината от всички пластмасови бутилки за вода се използват само веднъж, прави сметката още по-зловеща. Исландският дизайнер Ари Йонсон е решил, че е необходимо да се предприемат действия, които да променят тази грозна ситуация. Неговото решение е биоразградима бутилка от водорасли, съобщава Greentech.bg.


„Усещам, че има спешна нужда да се намерят начини да се замени поне част от невероятния обем пластмаси, които произвеждаме, използваме и изхвърляме всеки ден. Защо използваме материали, на които са нужни стотици години, за да се разградят в природата, за да пием по веднъж и след това да ги изхвърлим“, пита се Йонсон.


Неговият отговор е бутилка, изработена от агар – вещество, подобно на желатин, което се добива от водорасли. Агарът е познат от 1650-те години, когато един японски готвач разлял супа близо до това вещество и видял как скоро тя се превръща в желе.


За да създаде една бутилка от водорасли, Йонсон смесил агар на прах с вода. Получената смес добила консистенция, подобна на гел, която той подгрял, преди да излее в студен калъп. Завъртял матрицата в контейнер с ледена вода, докато агарът се стегнал и образувал… бутилка. Само още няколко минути хладина – и бутилката е готова за използване.


Бутилката от водорасловия желатин запазва своята уникална форма, докато остане празна, а след това започва да се разгражда. Това е изцяло естествена алтернатива на пластмасата, казва Йонсон, и хората могат дори да я захапят и сдъвчат, ко им хареса вкусът на желатиновия материал. Така е, защото агарът е ядлив и често се използва вегетарианците и особено от веганите в техните менюта като заместител на желатина в храни и десерти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион