Свързани новини

10.08.2010 16:04

Бил Гейтс спасява света със суперхрана

Видян 2021 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основателят на компанията Майкрософт и един от най-богатите хора на света – Бил Гейтс, се зае с нов проект: въвеждане на нови видове растения, съдържащи всички необходими за човека витамини и минерали,  съобщава британският в. Сънди таймс.


Като основа за това растение, вече получило в световната наука названието суперхрана, е избрано соргото (соргото, наричано още у нас метла, е култура с разностранно използване – за зърно и за зелен фураж, за силаж, за захарен сироп, за метли и други).


В момента няколко групи учени работят върху това с помощта на генното инженерство да получат нов вид продукт, който ще може да замени всички останали. Тяхната цел е да създадат уникална храна, която ще съдържа всичко необходимо за нормалното развитие на човека.


Изборът на соргото се обяснява с невероятната му биологична устойчивост и способността му да оцелява в най-тежки климатични условия. Друга негова особеност е, че за отглеждането му е нужна много малко вода в сравнение с другите култури, включително житните. Засега обаче соргото съдържа малко полезни вещества и се усвоява лошо.


Човечеството наистина се нуждае от разработването на подобен продукт, разсъждава Сънди таймс. Сега три четвърти от запасите питейна вода в света се използват за поливане на растенията, от които се добива храна. С глобалното затопляне сушата ще се засилва и стотици милиони ще бъдат застрашени от гладна смърт, а милиарди – от недостиг на питейна вода. Затова фондацията на Бил Гейтс е инвестирала вече 20 милиона долара в работата по създаването на новото поколение житни култури.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог