29.10.2019 09:30

Български учени с конкурентна технология на батериите

Видян 3095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени и преподаватели от катедра „Микроелектроника“, Факултет по електронна техника и технологии на Техническия университет – София изградиха наноструктуриран пиезоелектричен материал под формата на нанонвлакна, които произвеждат електричество при приложен върху тях натиск.


 


Разработката е във връзка с дисертационен труд на маг. инж. Цветозар Цанев на тема: "Изследване на оксидни и хибридни оксид-полимерни пиезоелектрични елементи с приложение в наноелектромеханични системи (НЕМС)", под ръководството на проф. д-р Валентин Видеков и доц. д-р Мария Александрова – Пандиева.


 


Част от финансовата подкрепа е осъществена от Научно-изследователския сектор на ТУ-София посредством научен проект в помощ на докторантите (№ 129ПД0006-03, конкурсна сесия 2019-2020 г).


 


В нашето съвремие нараства употребата на електронни и механични устройства, като успоредно с това се повишава и необходимостта от независимост при функципнирането им. Основен фактор за тази независимост е автономното захранване. При направени проучвания от екипа, ангажиран с разработката, бе установено, че това може да бъде постигнато чрез използването на пиезоелектричния ефект. Основният принцип на този ефент е, че при прилагане на натиск (механично натоварване) върху пиезоелектричен материал, той произвежда електричество. Системите, които използват електричеството, добито чрез пиезоелектричен ефект спадат към групата на НЕМС – наноелектромеханични системи. Те представляват съвременна технология с основна функция да "улавят" механичната енергията, за да я преобразуват в електрическа. Това се получава при периодично (повтарямо) прилагане на механично натоварване върху тях. Технологията е с широк спектър на прложения.


 


Някои от нововъзникащите приложения използващи този ефект са за захранване на сензори в биомедицината за следене функцията на определени органи. При този вид приложение няма възможност за използване на батерии, което дава предимство на този вид захранване.


 


1. Сърдечен ритъм
2. Изменение на кръвното налягане
3. Дишане
4. Движение на крайници
За биомедицински приложения безоловните пиезоелектрични материали са задължителни, тъй като съвместимоста с човешките тъкани е основен фактор.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион