Свързани новини

29.06.2021 14:55

България е сред големите изоставащи в ЕС по разполагане на зарядна инфраструктура

Видян 2208 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов анализ на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) показва напълно небалансирана картина по отношение на развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства в рамките на Европейския съюз (ЕС), предаде investor.bg.

 70% от всички зарядни станции в ЕС са съсредоточени в три държави от Западна Европа: Нидерландия (66 665 броя), Франция (45 751 броя) и Германия (44 538 броя). Тези държави съставляват едва 23% от общата площ на блока. За разлика от това, останалите 30% от инфраструктурата са разпръснати в останалите 77% от площта на региона, изтъкват от ACEA.




В това отношение България заема едно от последните места по инсталирани зарядни станции, като към 2020 г. страната ни разполага със 194 пункта. България е двадесет и четвърта в ЕС по брой на зарядните станции, като под нея остават единствено Литва (174 броя), Малта (96 броя) и Кипър (70 броя). Преди дни пък Investor.bg разкри и къде ще бъде едва втората за страната ни бързозарядна станция на Tesla - тя ще бъде стационирана в мол Paradise.

Подчертавайки асиметричното развитие на зарядната инфраструктура в Европа, Румъния, която по площ е приблизително шест пъти по-голяма от Нидерландия, разполага с едва 493 зарядни станции, или 0,2% от общия брой на ЕС.

Внедряването на зарядни станции на две скорости в блока илюстрира разликата в темпа между по-богатите и по-бедни страни в Европа. Държави, които имат по-нисък брутен вътрешен продукт, но са значително по-големи по площ от страни като Нидерландия, Белгия и Дания, изостават в разполагането на зарядна инфраструктура.

Дори разликата между третия в подреждането, Германия (която представлява 19,9% от всички зарядни станции в ЕС) и четвъртия Италия (чийто дял достига 5,8%) е значителна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 01.07.2021 19:20

    остава и токя на мутрите да плащаме! що не ми плащат бензина дето хода на работа??

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей