Свързани новини

10.03.2011 13:11

Апокалипсис след 9 дни?

Видян 3029 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 19 март Луната ще се приближи до Земята на най-близкото разстояние от 1992 г. насам. В лунния перигей, или както шеговито го наричат учените суперлуние, естественият спътник ще се приближи към повърхността на Земята на разстояние 356,5 хил. км. Според редица учени събитието, което астрофизиците и фотографите чакат от цели 19 години, заплашва света с природни катастрофи.

Както пише Дейли Мейл, в навечерието на лунния перигей през 2011 г. в интернет са завалели тревожни прогнози на учени за това, че суперлунието може да предизвика сериозни промени в земния климат. Това на свой ред ще доведе до земетресения и вулканична активност по целия свят.

Предишните максимални сближавания на нашата планета и нейния космически спътник са били през 1955, 1974, 1992 и 2005 г., но през 1992 г. Луната е била най-близко. Точно в тези години метеоролозите са фиксирали екстремни годишни условия, довели след себе си редица мащабни природни бедствия. Мощното цунами, което отнема живота на хиляди хора в Индонезия, е само две седмици преди лунния перигей през януари 2005 г. А по време на католическото Рождество през 1974 г. циклонът Трейси опустошава австралийския град Дарвин.

Критичните приближавания на Луната обаче се отразяват на земния климат не само в дните, когато спътникът достига своя перигей, най-близката до Земята точка от лунната орбита, но и в следващите години. 

Например според завеждащия лабораторията в руския хидрометеорологичен център Николай Сидоренко, аномалната жега през миналото лято в европейската част на Русия е проява на цикличните колебания в земната атмосфера. Цикличността на температурните аномалии се отразява в определена последователност на лунния цикъл приливи, както и на циклични изменения на разстоянието между Луната и Земята – преминаването на спътника през точката на перигея и апогея.

Скептиците бързат да опровергаят апокалиптичните очаквания. Според Пит Уилър от Международния център по радиоастрономия не е нужно да очакваме края на света. "Ще има земетресения и изригвания на вулкани, разбира се, но не по-често, отколкото това обикновено се случва на нашата планета – казва Уилър. – Просто нивото на приливите и отливите ще е по-значително от обичайното".

Думите на Уилър повтаря и австралийският астроном Дейвид Ренеке. Според учения любителите на конспирацията ще намерят начин да свържат всяко стихийно бедствие с необходимата дата и да обявят "суперлунието" в поредния катаклизъм.

"Ако положите достатъчно усилия, ще свържете всяка природна катастрофа с което ви е угодно небесно тяло – с комета, с планети, със Слънцето", казва Ренеке, като напомня за неотдавнашния "парад на планети", от който също се очакваше катастрофа в рамките на Слънчевата система.

Големият парад на планети обаче тепърва предстои през април-май, когато в знака Овен ще се окажат едновременно пет планети.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец