За да опрости задачата на археолозите, AI компанията DeepMind, в сътрудничество с учени, разработи специален алгоритъм, базиран на машинно обучение

Свързани новини

14.03.2022 10:43

AI помага на историци да дешифрират древни писания

Видян 1449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Британската компания DeepMind създаде инструмент за изкуствен интелект, който може да помогне на историците да възстановят древногръцки текстове със 72 процента точност. Той също така е в състояние да определи възрастта на древните надписи с грешка от само 30 години, предаде Technews.bg.




Когато възстановяват древни текстове, историците обикновено се интересуват от постигането на три основни цели: възстановяване на текста и определяне точно кога и къде е написан. За да направят това, експертите търсят отличителни черти и модели в стила на писане и след това ги сравняват с вече известни древни текстове.




„Въпреки това е доста трудно за човек да използва всички съществуващи подходящи данни и всеки път да открива основните модели”, казва изследователят Тея Сомършилд от университета Ка Фоскари в Италия.




За да опрости задачата на археолозите, AI компанията DeepMind, в сътрудничество с учени, разработи специален алгоритъм, базиран на машинно обучение – той е кръстен Итака на известния гръцки град.


 




За обучение на Итака екипът използва около 60 000 древногръцки текстове от цялото Средиземноморие, които вече са добре проучени и е известно, че са написани между 700 г. пр.н.е. и 500 г.сл.Хр. За да тества ефективността на алгоритъма, екипът прикрива някои от знаците във вече дешифрираните текстове и след това проверява как AI попълва липсващите елементи.




След това екипът използва набор от данни от близо 8000 добре проучени и разбрани надписа, за да провери дали Итака сам може да се справи с възстановяването на текстовете. Оказа се, че алгоритъмът може самостоятелно да възстановява текстове с точност от 62%, докато историците и археолозите показват само 25% точност. Най-добри резултати обаче показа съвместната работа на Итака и учените.




„Когато историците използват Итака, тяхната ефективност при възстановяване на текст всъщност се увеличава до 72%”, отбелязва Тея Сомършилд.




Изкуственият интелект може също да предскаже къде са били написани текстове първоначално в древния средиземноморски свят с над 70% точност.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец