Свързани новини

22.06.2021 10:26

Адаптивна гъба поглъща фосфати от замърсени води

Видян 2082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фосфатът, намиращ се в земната кора, е ключова съставка за растежа на водните растения и животни, но човешката дейност е довела до изхвърлянето на твърде много фосфат във водните ни пътища, предаде greentech.bg. Едно от последствията от това е цъфтежът на водораслите. Това води до покриване повърхността на езера и реки, което пък лишава други морски организми от кислород. А кислородът им е необходим, за да оцелеят. Нов материал, подобен на гъба и многофункционален като швейцарско ножче, може да помогне на учените да се справят с този проблем. „Гъбата“ не само има способността да улавя фосфата от водоемите, но може и да го събира за… повторна употреба.


Фосфатът често се използва в торове за селско стопанство, тревни площи и градини в градските райони. Тъй като концентрацията му в почвата се увеличава, голяма част се разтваря от дъждовете и поливните води и по този начин навлиза в потоци, реки и други водни пътища. Увеличението води до цъфтеж на водораслите.


Учени от Северозападния университет в САЩ са направили „гъба“, която наричат „мека мембрана за елиминиране и възстановяване на фосфати“ (PEARL). Това е порест и гъвкав материал, покрит с наноструктури, които се свързват с фосфатните йони. Така „гъбата“ е в състояние да „хване“ 99% от фосфатите в замърсената вода. Чрез фина настройка на нивата на pH в материала впоследствие може да се направи така, че „гъбата“ да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудно решение

Днес може да се наложи да вземете трудно решение