Lamborghini 350GT

Свързани новини

06.11.2023 12:30

1963 г. – Ражда се първото Lamborghini

Видян 17263 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато Енцо Ферари отказва да види богат клиент, който има някои притеснения относно наскоро закупеното от него Ферари, този клиент обещава да построи своя собствена спортна кола от злоба. Отхвърленият клиент, Феручо Ламборгини, устоява на думата си, предизвиквайки едно от най-големите съперничества в историята на автомобилостроенето.

Отмъщението на Феручо става осезаемо, когато той дебютира с Lamborghini 350 GTV на 30 октомври 1963 г. на автомобилното изложение в Торино. Докато колата изглежда цяла отвън, вътрешността й липсва. Ако някой бе отворил капака на Lamborghini на изложението, щял да открие купчина тухли. Феручо, недоволен от двигателя, създаден от бившите инженери на Ферари, наети от него самия, заявявa, че е твърде подобен на тези във Ферари и решава да олекоти и свали височината на колата, за да й придаде подходяща позиция. По това време вече е тече разработка на нови двигатели.




Външният вид на "тялото" на 350 GTV не получил добри оценки от рецензенти. Редизайнът се провежда след дебюта в Торино, което води до нов стил на каросерията, показан на автомобилното изложение в Женева през 1964 г. Новият дизайн на автомобила разполагал с истински двигател, V12 с мощност 280 к.с., проектиран от Джото Бизарини. Наречен Lamborghini 350GT, дизайнът получава много похвали. Фабриката скоро след това започва ръчно производство на нови модели. До края на 1964 г. само 13 от тях напускат завода, всеки от които е продаден на загуба, за да поддържа цените конкурентни на тези на автомобилите на Ферари. В течение на три моделни години работниците завършват 120 броя Lamborghini 350GT.



Източник: automotivehistory.org




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей