Свързани новини

09.03.2009 14:53

17 изобретения на ТУ във Варна

Видян 2078 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

17 регистрирани в Патентното ведомство заявки са излезли от варненския Технически университет през последните три години, а 6 или 7 са в момента патентованите изобретения, които чакат някой да ги внедри, предаде агенция БГНЕС.


Това каза зам.-ректорът по научно-приложната дейност доц. д-р Иван Иванов, минути след като във фоайето на новия корпус на ВУЗ-а бе открита Седмица на патентното ведомство и защитата на индустриалната собственост, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна. Последният получен патент е в областта на леярската техника, а изобретението е направено от доц. д-р Радко Радев. Сред представените във фоайето изобретения е допълнително устройство за управление на едновитлови плавателни съдове, разработено от екип специалисти. Допълнителното кормило е инсталирано на 3 метров модел, чийто изпитания в Института по хидро и аеро динамика ще започнат буквално през следващите дни. Необходимостта от това устройство идва от факта, че едновитловите кораби стават неуправляеми, когато се движат на заден ход, коментира доц. д-р Иванов.
По информация на зам.-ректора тази година държавната субсидия, отпусната на университета за присъщите му научни дейности, е около три пъти по-голяма в сравнение с миналогодишната; 890 000 лв. за 2009-а срещу 280 000 лв. за 2008 г. Отделно проектите, финансирани от фонд „Научни изследвания”, възлизат на около 2 млн. лв. Голяма част от държавната субсидия се планира да бъде инвестирана в развитието на човешките ресурси (производствени практики, подготовка на докторанти и научни работници и т.н.), посочи доц. д-р Иван Иванов. Сред по-големите и интересни проекти, по които работи ТУ – Варна, е например такъв в сътрудничество с Институт за борба с рака в Германия. Само в частта си за Техническия униврситет финансирането възлиза на 200 000 евро, като екипите на ВУЗ-а разработват апаратура за изследвания на рака и съответните софтуерни програми за нейното осигуряване. Председателят на Патентното ведомство Костадин Манев, по чиято инициатива се организира първата по рода си Седмица за защитата на индустриалната собственост, информира, че през 2008 г. са подадени 270 заявки за патент, което е с 19 на сто повече от 2007 г. Според Манев все още липсва добра връзка между бизнеса и научно-изследователския сектор, въпреки създадените в страната 15 патентни информационни центъра.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион