Нургюл Салимова

Свързани новини

06.02.2024 15:30

Целта ми е да бъда световна шампионка: Нургюл Салимова

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Когато бях малка, винаги казвах и бях убедена, че ще стана световна шампионка за жени. С времето осъзнах, че това не е толкова просто, така че това ми е най-голямата цел, но е малко далеч в момента. Просто искам да подобря играта си до нивото на световната шампионка за жени или дори повече от това. Ще продължавам да работя, за да ставам все по-добра. Вярвам, че по този начин ще дойде гросмайсторската титла и световната титла, може би. За нея не мога да гарантирам."

Това сподели в интервю за БГНЕС шахматистката Нургюл Салимова, която се готви за участие в Турнира на кандидатките през април. Съпернички на 20-годишната българка, която заслужи мястото си в надпреварата като вицешампионка за Световната купа миналото лято, ще бъдат седем от най-изявените състезателки в света:

- загубилата мача за световната титла през 2023 г. Лей Тиндзие (Китай);

- руските представителки Катерина Лахно и Александра Горячкина като първа и втора във веригата "Гран при" за сезон 2022/2023;

- украинката Анна Музичук като бронзов медалист за Световната купа;

- индийката Рамешбабу Вайшали и китайката Тан Джуни като първа и втора в "Гранд Суис" през 2023 г.;

- и индийката Хумпи Конеру като шахматистката с най-висок индивидуален коеифицент (ЕЛО) в световната ранглиста за януари 2024 г. и без спечелена другояче квота за турнира.

Победителката в Турнира на кандидатките в Торонто (Канада, 2-25 април) ще се превърне в официален претендент за световната титла и ще има право да играе мач срещу настоящата носителка на короната Дзю Уъндзюн (Китай) през 2025 г.

"Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като винаги съм си мислела, че да си фаворит е по-притеснително. Аз се класирах за този турнир от Световната купа в Баку, където също не бях от фаворитите. Бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 души, но стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, тъй като това е плюс по време на изчисленията, за енергията и за амбицията като цяло. Не знам кой е фаворит или кой какво ще направи, тъй като в шаха всичко е непредсказуемо, особено при жените, много други фактори влияят. Ще дам най-доброто от себе си и каквото стане", коментира Салимова.

Тя сподели също, че същинската ѝ подготовка за турнира започва днес:

"Подготовката върви тежко. Моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си на това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала. От днес започва тренировъчният ми лагер, със съдействието на фондация "Спорт в България", за което им благодаря. Има още два месеца до самия турнир, имам време. Имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв