Свързани новини

11.08.2011 17:16

Световна купа по шах за артисти за първи път в България

Видян 1949 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път в България ще се проведе квалификация от световната купа по шах за артисти, съобщи Камен Митев, съорганизатор и шах-педагог от клуб Cavalier de Neuilly във Франция, координатор на АКТА за България.



Световната купа по шах за артисти ще се проведе на  29 август, понеделник, от 16,30  до 19,30 часа, в шахклуб “Левски” в басейна “Спартак” в София.


Целта е да се излъчи български представител за участие в Световната купа по шах за артисти през 2012 г. в Париж.


Системата на провеждане ще е Швейцарска, в 7 кръга, при контрола 5 минути плюс 3 секунди добавено време за ход за всеки състезател. Класирането е според набраните точки и допълнителни показатели – Бухолц Медиана, Бухолц, брой победи и натрупване.


Право на участие имат всички, които се определят в категорията „артист”: художници, музиканти, актьори, фотографи, циркови изпълнители, писатели, майстори на художествени занаяти и др.


Победителят в турнира получава купа, златен медал, двупосочни самолетни билети София-Париж-София и участие за сметка на организаторите в Световната купа за артисти през май 2012 г. в Париж. Класиралите се на 2-ро и 3-то място – медали и предметни награди. Ще има и награди в още една категория, която ще бъде обявена на техническата конференция. В случай на отказ от участие на победителя в турнира на Световната купа, неговото място се заема от следващия в класирането.


Проведени турнири :


1995, Кораб Театър Бал о Бон, кей Малаке, Париж
1997, Кораб Театър Бал о Бон, кей Малаке, Париж
1999, Галерия Куван, Париж
2000, Зала Жемап, Париж
2001, Зала Бужон, Париж
2002, Кораб Театър Бал о Бон, кей Малаке, Париж
2004, Зала Хенри Милър, Клиши
2006, Български културен център, Париж
2008, Български културен център, Париж
2010, Унгарски културен център, Париж
2011, Музикално училище, ул. Мадам, Париж


Елиминационни кръгове:


Поради нарастващия успех на турнира, той вече се провежда всяка година и имайки предвид нивото на славянските артисти са въведени елиминационни кръгове. Това позволява да се ограничи броя на участниците до 80 и да са равнопоставени повече националности.


През 2011 г. ще има елиминационни кръгове в София (29 август 2011); в Генуа, Италия (септември 2011); в Лайпциг (ноември 2011); в Цюрих (февруари 2012) и Авиньон, по време на Фестивала на театъра (2012).
 
Участниците:


Това състезание е отворено за всички артисти, които биха желали да се срещнат около шахматната дъска, всички нива и всички възрасти. Между многото даровити шахматисти, участвали в турнира има такива с международна известност: актьорът Ив Рение, певецът Жорж Мустаки, хумористът Густав Перкинг, българският поет Кирил Кадийски. Дори европейците да са основната част от участниците, все пак са представени всички континенти: през 2008 г. - лауреат стана перуанският Рикардо Аревало; през 2011 г. за първи път имахме представител от Япония - пианистката Рейко Такаку. Втората награда беше спечелена от тунизийския писател Илф Един. Според концепцията за равни шансове, в турнира участват нарастващ брой шахматистки.


Лауреати:


2004, музикантът Дариус Деполеон, следван от музиканта Винс Шефер и скулптора Хенинг Еберле
2006, фотографът Фабрис Бабо, следван от пианиста Рене Уртрегер и Дариус Деполеон
2008, танцьорът Рикардо Аревало, следван от Рене Уртрегер и Дариус Деполеон
2010, композиторът Фредерик Кац, следван от Хенинг Еберле и графика Таймур
2011, писателят Спартакус, следван от писателя Илф Един и Рене Уртегер.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей