Свързани новини

05.07.2013 16:48

Стилиян Петров празнува 34-ти рожден ден

Видян 1568 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият капитан на българския национален отбор и на английският елитен Астън Вила Стилян Петров стана на 34 години. Той вече не е активен футболист, след като сложи край на кариерата си по- рано тази година в следствие на едногодишна борба с левкемия. Стенли обаче в типичния си борбен дух успя да се пребори с коварната болест и в момента е в ремисия.


Стенли е роден в Монтана, където започва и професионалната му кариера. Още на 18-годишна възраст обаче той е забелязан от специалиста Георги Василев, който го привлича в ЦСКА за скромната сума от 30 000 евро. С "армейците" идва и първият трофей на Петров – Купата на България през сезон 98/99. Същата година, само месец след като е спечелил първата си купа, Стенли преминава в Селтик за 3,4 милиони евро.


Първият му сезон в Шотландия не е много успешен. Въпреки това, там Стенли става все по- популярен и все по- често намира титулярно място в състава. Той става и десетия най- резултатен играч в историята на Шотландската Висша Лига с 55г. Цената на вече именития футболист главоломно расте и на 30-ти август 2006г. той преминава в редиците на участващия във Висшата лига на Англия Астън Вила. Сумата, която бирмингамци заплащат е 6,5 млн. паунда.


Няколко месеца са нужни на Стилян да отбележи първия си гол, като на 11 декември същата година се разписва за равенството 2:2 с Шефилд. Българинът не намира често място в титулярния състав на английския клуб, но когато получава шанс играе винаги със сърце. Това съвсем естествено води до резултат. Той става несменяем титуляр през сезон 08/09.


През 2009г. старанието на Петров е оценено от всички, като той получава 3 награди – от феновете на клуба, от футболистите на отбора и от българския фенклуб на Вила – Bulgarian Lions. Именно през тази година Стенли става и капитан на бирмингамци.


Във визитката на Петров е обогатена и от участията му в националния отбор. Стилян е рекордьор по участия в мъжката ни гарнитура, като е играл във 105 срещи. Вкарал е и 8 гола. През 2004-та година Стилян излиза за първи път и с капитанската лента на националния отбор.


След като обяви края на активната си футболна кариера през май тази година, българинът получи покана от Астън Вила да заеме ръководна позиция в клуба. Това е едно от малкото признания за гениалния талант на Петров, който остана в сърцата както на българите, така и на бирмингамци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак