Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

Свързани новини

29.12.2022 13:55

Стефан Иванов тръгва на велико пътешествие през Южния океан

Видян 5084 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стефан Иванов поема към ново предизвикателство. Приключенецът, който по професия е финансист, ще бъда част от първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния океан. "Мисията на Шакълтън" ще стартира в началото на 2023 г. и при успех ще постигне 6 рекорда на Гинес, съобщава sportal.bg.

Лидер на експедицията е исландецът Фиан Пол, който е изследователят и океански гребец с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина, включително най-много "Първи в света" титли сред изследователите (14). След като е участвал в гребни експедиции във всички океани, той замисля настоящата като своя най-предизвикателна, коронна и последна експедиция.

Вдъхновението за маршрута е пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка - "Джеймс Кеърд". Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

"Ще потеглим с ветроходна яхта от нос Хорн през протока Дрейк до Антарктида. Същинската експедиция, гребната океанска експедиция, започва от върха на антрактическия полуостров през южния океан до остров Южна Джорджия, който се намира североизточно от нос Хорн", казказва Стефан Иванов.

"Това е маршрутът, който Шакълтън изминава заедно с петима членове на неговата експедиция на една малка ветроходна гребна лодка, което довежда до спасяването на всичките 28 члена на тяхната експедиция през 1917 г. Ние ще се опитаме да проследим този маршрут с океанска гребна лодка", допълва той.

Лидерът на експедицията Фиан Пол е впечатлен от предишното плаване на Стефан. Той заедно със сина си Максим осъществяват първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад, изцяло през сезона на ураганите. След това исландецът и Иванов започват да поддържат връзка и обещава да покани българина на последната си гребна експедиция.

В "Мисията на Шакълтън" ще участват шестима души. Освен Стефан и Фиан Пол това са опитни океански или състезателни гребци и мореплаватели: Джейми Дъглас-Хамилтън от Великобритания, австрийката Лиза Фартхофер и американците Майк Матсън и Брайън Краускпф.

Настоящата гребна лодка е наименувана „Мисис Чипи“ в чест на Хари "Чипи" МакНиш – дърводелецът от експедицията на Шакълтън, допринесъл за оцеляването на членовете на екипажа. Гребната мисия ще подкрепи инициативата за посмъртното присъждане на "Полярен медал" на Чипи.

Лодката, с която ще движи експедицията, е оборудвана с най-модерни уреди за навигация, сингнализация и комуникация. Тя е от фибростъкло с три гребни позиции. "Трима гребат едновременно, а другите почиват в това време. На всеки час и половина се разменяме. Всеки един от нас има 8 смени по 90 минути на денонощие. Лодката се движи непрекъснато. Тя е дълга около девет метра, няма платна, няма двигател. Придвижва се благодарение на силите на гребците", обяснява Стефан.

Гребците ще поемат от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, преминавайки през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата. Иванов е наясно с предизвикателствата, които го очакват: "Южният ледовит океан е най-бурният, понеже около него се завихрят много силни ветрове. Между Южна Америка и Антарктида е най-тясното място в този океан в района на протока Дрейк. Точно там тези ветрове се ускоряват и се завихрят и предизвикват доста бурни условия. Вълните могат да надминат 10 метра. В комбинация с ниските температури там, дори през януари, което е най-благоприятното време там, температурите и на въздуха, и на водата са около нулата. В комбинация с влага, която достига почти 100 процента, създава доста нелеки условия за гребане".

Той обясна как се готви за физическото натоварване: " За мен това е хоби. Аз продължавам отделям около час, час и половина на ден шест пъти седмично в гребане - на езерото Панчарево с Виктория Димитрова или на ергометъра вкъщи. Опитвам се да се адаптирам и за температурите, при които ще гребем. Опитвам се да се закалявам - ходя облечен само по тениска или риза, дори през зимата, взимам си студени душове всеки ден, които стават все-по мразовити и по-дълги".

Стефан признава, че трудно е намерил подкрепа за участието си в експедицията, но това се е променило след разговор с българската IT компания SiteGround, която е един от световните лидери в хостинг индустрията: "Благодаря на българската IT компания SiteGround, която стана един от двата основни спонсори на океанската гребна експедиция "Мисията на Шакълтън", което ми позволи да включа и България да има свой представител в тази пионерска гребна екседиция".

Новината за експедицията бе обявена на представянето на книгата на Хавиер Качо за Ърнест Шакълтън. Испанският изследовател има дългогодишни връзки с колегите си от българската антарктическата база. Те са поканили Стефан да мине през българската база, тъй като експедицията ще мине през антрактическия полуостров. "Свързахме се с Христо Пимпирев и неговите колеги. Получихме любезна покана да се отбием на българската база на остров Ливингстън, но просто няма да имаме време", разкрива Иванов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост


Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост,