В съвместно изявление в петък Руският футболен съюз (РФС), руската Висша лига и руските клубове осъдиха този ход като "дискриминационен" и фундаментално вреден за спорта

Свързани новини

25.06.2022 07:06

Русия реагира на "дискриминационния" ход на ФИФА

Видян 8967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руските футболни власти предупредиха, че могат да предприемат съдебни действия срещу ФИФА, след като тя удължи срока на действие на решение, което позволява на чуждестранните играчи и треньорски кадри едностранно да прекратяват договорите си с руските клубове.




ФИФА обяви този ход във вторник, продължавайки политиката, въведена първоначално през март след избухването на конфликта в Украйна. Съгласно решението всеки чуждестранен играч или треньор в руски клуб може да прекрати договора си до 30 юни 2023 г. , без да се страхува от наказание.


 


В съвместно изявление в петък Руският футболен съюз (РФС), руската Висша лига и руските клубове осъдиха този ход като "дискриминационен" и фундаментално вреден за спорта.




"ФИФА многократно е заявявала, че спортът трябва да остане извън политиката, но позицията на организацията ясно противоречи на това", се казва в изявлението.


 


"Смятаме, че решението за спиране на договорите е в противоречие с разпоредбите на ФИФА, дискриминационно е и е взето срещу един от членовете на футболното семейство, без да има вина за това. Представителите на ФИФА никога не са провеждали предварителни консултации и дискусии с нас.



"Решението напълно унищожава принципите на договорната стабилност и почтеността на конкуренцията. Открито се заявява, че сега футболистите и треньорите имат право да не спазват договорните задължения.


 


Освен това въпросите за икономическите последици за руските футболни клубове са напълно игнорирани. Как да се гарантира дългосрочно планиране и финансова стабилност в ситуация, в която дори най-ценният играч може да напусне отбора без никаква компенсация? Договорът вече не може да защитава напълно както клуба, така и спортиста. Този прецедент е лош знак за цялата футболна индустрия", допълва той.


 


В съобщението се призовава клубовете извън Русия да не се възползват от ситуацията, като се опитват да привличат чуждестранни звезди от страната, докато те са под договор.


 


"С надеждата да запазим принципите, залегнали в основата на световния спорт, искаме да се обърнем към всички членове на международната футболна общност. Молим ви да не злоупотребявате с правата, предоставени от ФИФА, тъй като решението им противоречи на основните принципи на футболното семейство. В бъдеще подобна ситуация може да засегне всяка федерация", се казва в изявлението.


 


"Футболът не трябва да разделя, а да обединява хората във всяко кътче на света. Решението ще нанесе непоправими щети на футболната индустрия в Русия. Запазваме си правото да се обърнем към съда, за да защитим интересите си. "


 


Решението на ФИФА беше осъдено и от президента на РФС Александър Дюков, който го определи като "противоречащо на стандартите на ФИФА и дискриминационно".




"Възмутително е, че ФИФА не проведе никакви консултации и дискусии с нас. Освен това понастоящем не съществуват механизми за финансова компенсация за клубовете - това може да доведе до финансови загуби. Може да се предвиди някакъв компенсационен механизъм", каза шефът на RFU.




"Решението на ФИФА създава прецедент - договорната стабилност на клубовете може да бъде нарушена, а впоследствие такива решения могат да бъдат взети и по отношение на клубове в други държави. "


 


 


След избухването на конфликта с Украйна много руски клубове бяха напуснати от чуждестранни играчи и треньори. Някои от тях прекратиха договорите си по взаимно съгласие, а други напуснаха под наем през миналия сезон, тъй като се възползваха от първоначалното решение на ФИФА от март.




Само тази седмица бившата звезда на Спартак Москва и Челси Виктор Моузес не пристигна за предсезонната подготовка. Шведският нападател на Спартак Йордан Ларшон също сигнализира, че предпочита да премине под наем в АИК в родината си, вместо да се върне в Русия.


 


 


Други клубове, най-вече настоящият руски шампион Зенит Санкт Петербург, успяха да задържат своите големи чуждестранни звезди и не се сблъскаха с подобно напускане, което се наблюдава другаде.




Треньорът на руския национален отбор Валери Карпин, който е и мениджър на клубния отбор на Ростов, заяви през миналия сезон, че ситуацията може да подкопае из основи конкурентните принципи на руската лига.




Ако RFU предприеме съдебни действия срещу FIFA, това ще се прибави към делата, които Русия вече води срещу световната футболна централа.




RFU очаква окончателното решение на Спортния арбитражен съд (CAS) в Швейцария за това дали наложената на всички руски клубове забрана за участие в състезания на ФИФА и УЕФА е законна.




Руски официални лица също така заявиха, че търсят компенсация за решението на УЕФА да лиши Санкт Петербург от участие във финала на Шампионската лига през миналия сезон.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Ограничете физическото натоварване

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ограничете физическото натоварване, наблегнете на