Руският отбор по фигурно пързаляне губи олимпийската си титла в отборното състезание от зимните игри в Пекин 2022, но ще получи бронзов медал от игрите дори и след наказанието за допинг на 17-годишната Камила Валиева.

Свързани новини

30.01.2024 15:11

Русия остава без златен медал от Пекин след наказанието на Валиева

Видян 1272 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският отбор по фигурно пързаляне губи олимпийската си титла в отборното състезание от зимните игри в Пекин 2022, но ще получи бронзов медал от игрите дори и след наказанието за допинг на 17-годишната Камила Валиева. Това беше съобщено от Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния кънки съюз (ISU).

Фигуристката получи 4-годишно наказание от Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана в понеделник. Освен санкцията бяха анулирани всичките ѝ резултати от 25 декември 2021 г.

В новото разпределение на медалите, обявено от МОК, златото от Пекин отива в тима на САЩ, който завърши втори. Среброто е за Япония. Очакваше се бронзовият медал да е за Канада, но дори без точките на Валиева, тимът на Руският олимпийски комитет влиза в тройката и останалите състезатели ще получат бронзови медали.

За разлика от други спортове, в които се дисквалифицира целия отбор, според правилника на ISU дисквалификация на отбор заради допинг проба на един състезател може да бъде направена, само ако тестът е направен по време на самото състезание. В случая на Валиева обаче това е станало 8 седмици по-рано, така че единствено нейните точки се анулират, а не на целия отбор.

МОК съобщи, че ще организира специална церемония за медалистите, които така и не получиха медалите си в Пекин заради случая с Валиева.

"Съчувстваме на състезателите, които трябваше да чакат", се казва в съобщението.

Положителната допинг проба с триметазидин на Валиева беше дадена преди игрите, но за нея беше съобщено по време на самата олимпиада. През декември 2022 Руската антидопингова агенция (РУСАДА) оправда фигуристката и реши, че тя не носи вина за пробата. Адвокатите на Валиева твърдят, че веществото е попаднало в организма ѝ от лекарството за сърце на дядо ѝ.

МОК приветства решението на съда в Лозана, като подобно на Световната антидопингова агенция (WADA) призова да се вземат мерки хората от екипа на Валиева, която беше на 15 години по време на игрите в Пекин.

"Това е доказателство, че трябва да адресираме ролята на хората от антуража на спортистите в допинг случаи. Това е още по-важно, ако състезателите са непълнолетни и разчитат още повече на хората от екипа си", се казва в съобщението.

Властите в Русия очаквано критикуваха наказанието на Валиева. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че решението е политизирано.

"Не приемаме решенията - нито на съда, нито на Международния кънки съюз. Не ги приемаме. Ако има възможност да ги оспорим и да продължим да защитаваме правата на нашите спортисти, те трябва да бъдат проучени докрай", каза още Песков.

Той заяви, че за Кремъл Валиева и всички други състезатели от отбора остават олимпийски шампиони.

По-късно Руският олимпийски комитет съобщи, че ще обжалва решението за отнемането на златния медал в отборното състезание.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби