Камелия Валиева в Пекин
01/02

Свързани новини

18.02.2022 15:39

Рекордьорката, която можеше и да не бъде: интересни факти за Камила Валиева

Видян 2097 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската състезателка по фигурно пързаляне на единично Камила Валиева става световна шампионка на 14-годишна възраст и поставя повече от един рекорд, пише 24smi.org.


 


Името ѝ обаче може да е останало неизвестно за широката спортна общественост, тъй като момичето е било близо до отчаянието, а е имало период, в който дори е искала да се откаже от фигурното пързаляне след контузия.


 


Благодарение на подкрепата на майка си и на треньорите, които от ранна възраст възпитават характера и способностите на Камила, Валиева успява да се превърне в един от основните фаворити за Зимните олимпийски игри през 2022 г.




Тези и други интересни факти за Камила Валиева са описани в материала на 24CMY.


През ноември 2021 г. Камила Валиева успява да постави три пъти световен рекорд на Гран при в Сочи, което е едно от най-важните събития през този сезон. Пътят на младата спортистка към успеха обаче невинаги е бил лесен: препятствията и трудностите, с които се е сблъсквала, неведнъж са я карали да мисли за прекратяване на кариерата си.


 


Малцина от нейните почитатели знаят, че Валиева почти се е отказала от фигурното пързаляне, преди да се присъедини към Етери Тутберидзе.


 


 


Фигурното пързаляне става част от живота на бъдещата шампионка, когато тя е на 3,5 години. Родителите й довеждат момичето при треньорката й Ксения Иванова, която вижда потенциал в нея още в първите й уроци, забелязвайки нейната неподправена решителност и отговорност.


 


След това семейството трябва да се премести в столицата, където ги очакват нови треньори и постижения. За известно време обаче тя не успява да постигне постоянни резултати.




След контузия на крака през сезон 2017 г. Камила изпитва съмнения в способностите си и се страхува от трудните елементи. Процесът на възстановяване е труден и продължителен. Родителите на младата фигуристка осъзнават, че нещо трябва да се направи спешно, и решават да покажат дъщеря си на Етери Георгиевна Тутберидзе.


 


Преди шоуто Камила решава, че ако не се получи, това е нормално. Но Тутберидзе харесва фигуристката и се съгласява да я пусне в отбора си, щом види първото ѝ пързаляне.


 Треньорката на Валиева веднъж признава в интервю, че съчувства на фигуристите, които са били близо до отчаянието. Камила казва, че по това време не е била напълно разочарована от спорта, но е искала да се изправи пред предизвикателство, за да разбере дали усилията ѝ си струват, или трябва да се откаже и да опита други възможности.


 


Оказва се, че съмненията и притесненията ѝ са били напразни: Тутберидзе вярва в Камила и я приема в екипа си, което радва и вдъхновява атлетката.


 Първи треньор

Ксения Иванова, първият треньор на шампионката, споделя в интервю, че Камила се е различавала от връстниците си още на четиригодишна възраст. Друг интересен факт за Камила Валиева е, че майка ѝ е участвала сериозно в нейното развитие от ранна възраст и е възпитавала у нея необходимите качества.




Ксения Семьоновна си спомня, че веднага е забелязала в своята подопечна интелигентност, сериозност, упоритост и способност да постигне целта си. Освен това още на тази възраст се забелязват отличните атлетични способности на Камила.


 


Ксения Иванова отбелязва, че поддържа връзка с бившата си ученичка и искрено се радва на нейните резултати и постижения.


 


 Откакто наследи Етери Тутберидзе, Камила Валиева е обявена за обещаваща изпълнителка, известна със зашеметяващите си балетни умения и характерната си четворна стъпка на крака.


 


Демонстрационната програма "Момиче на топка", която Етери Георгиевна режисира за нея през 2018 г. по известната едноименна картина, предизвиква сензация на Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши в Талин.


 


През следващия сезон Валиева се представя отново с тази програма.


 


Номерът, който донесе на фигуристката победа и рекордните 74,92 точки, беше похвален дори от внучката на испанския и френския художник Пабло Пикасо, която видя изпълнението.


 


На страницата си в социалната мрежа Диана Пикасо пише, за да поздрави руската атлетка, и казва, че Камила е "отдала почит по най-красивия начин" на известното произведение на изкуството.


 


Наследницата на художника също така кани фигуристката в музея на Пикасо в Париж.


 


 
На 4-годишна възраст Камила Валиева се занимава не само с фигурно пързаляне: майка ѝ води дъщеря си и на балет и художествена гимнастика, където се набляга на разтягането.


 


Спортистката е убедена, че това е изиграло роля и е оказало положително въздействие върху нейните способности. "Оттук нататък беше по-лесно - не се налагаше да се разтягаш отделно по време на тренировките", отбелязва фигуристката.




Заниманията с балет също ѝ помагат в бъдеще: заедно с треньора ѝ се опитват да разнообразят програмата ѝ на леда и включват пуфове и трансформации на краката, като използват балетната пачка като екипировка.


 


Един ден майка ѝ помолила дъщеря си да избере и да реши кое ѝ харесва най-много. Камила избира фигурното пързаляне и отбелязва, че след това никога не е съжалявала за избора си.


 


 Любими ястия

Има още няколко интересни факта за Камила Валиева от интервюто на спортистката. Тя е татарка по народност, родена и израснала в Казан. Семейство Валиеви уважава татарските обичаи и традиции и обича националната кухня. Камила разказва, че сред любимите ѝ ястия са татарската юфка, кистибий и ечпочмак. Когато има свободно време, тя помага на майка си и баба си в кухнята и се научава да готви сама.


 


Любими предмети

Кънкьорката споделя още, че в училище харесва повече точните науки, отколкото хуманитарните. Любимите предмети на Камила са математика и алгебра. Заради постоянното обучение Камила не ходи на училище: трябва да учи индивидуално с преподаватели, което изисква ранно ставане всеки ден. Споделя, че мечтае да има идеален свободен ден без учител, но тази възможност е рядкост заради натоварения ѝ график.


 


 Настолни игри

За да завършим селекцията от интересни факти за Камила Валиева, бихме искали да добавим, че фигуристката обича да играе настолни игри в свободното си време. По време на тренировъчните лагери спортистите често играят на Монополи, карти, Уно и други игри. Помага да забравите вълненията и разсейването. Кънкьорката отбелязва, че по-често печели, но когато губи, се опитва да се отнася с чувство за хумор, защото целта на играта не е да се ядосваш, а да се забавляваш.


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион