На тържествена церемония в Президентството държавния глава Румен Радев връчи националния флаг на българските олимпийци с пожелания за успех на предстоящите игри в Токио. На събитието присъстваха почти всички български спортисти със спечелени квоти  и част от параолимпийците, които ще ни представят на игрите в японската столица.


За огромно съжаление България ще изпрати рекордно малък брой спортисти на най-големия спортен форум. Само 39 родни атлети ще представят страната ни в японската столица.  Както 19’ вече писа това е рекордно дъно за родния спорт.  За първи път от 1956 г. насам страната ни ще бъде представена от по-малко от 50 спортисти. На Игрите в Мелбърн преди 65 години делегацията ни е била от 28 души, при значително по-малък брой спортове в олимпийската програма. След това - винаги над 50 от Рим 1960г. до днес. През 2016 г. в  Рио броят на родните олимпийци достигна до 51, като това се считаше за най-сериозния срив за страната, но ето че сега сме изправени пред ново историческо дъно. Квотите ни за Токио са разпределени в едва 13 вида спорт от общо 33 вида.


„За мен е удоволствие да поздравя българските спортисти със спечелването на квоти за олимпийските игри в Токио. В последните месеци светът преживя много предизвикателства, през това време вие оставахте пример за подражание за младите хора. България е с богати спортни традиции, а олимпийските игри винаги са мост за приятелство. За мен е чест да връча националното знаме на вас - най-достойните, които ще ни представят на олимпиадата,“ заяви в приветствието си президентът на Република България Румен Радев.


Веднага след това държавния глава връчи националния трикольор в ръцете на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.


Олимпиадата започва на 23-и юли и ще продължи до 8-и август.