Свързани новини

03.08.2009 14:35

Предстоят решаващи евромачове за Литекс

Видян 1706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настоящото и следващото издание на турнира Лига Европа е съдбоносно за Литекс. Това показват елементарните сметки, касаещи клубния коефициент, предаде БГНЕС.


В момента квотата на ловчанлии в УЕФА е 16,250. Този повече от приличен коефициент е причината Литекс да бъде поставен при жребия за четвърти предварителен кръг, който ще се тегли идния петък в Швейцария. Така шансът "оранжевите" да влязат в групите на втория по значимост турнир на Стария континент е значителен. Статусът на клуба към днешна дата му гарантира, че сред евентуалните съперници няма да попаднат отбори като Вердер, Виляреал, Рома, Лацио, Зенит, Хамбургер, Бенфика, Валенсия, Аякс, Фенербахче, Галатасарай и др. Слаби отбори в евротурнирите отдавна няма. Но със сигурност по-лесно е да преодолееш, Теплице, Хартс, Ворскла Полтава или Насионал Мадейра, отколкото изброените по-горе грандове от Германия, Испания и Италия. Сметките дотук показват, че мисията "Литекс в групите на Лига Европа" е напълно изпълнима. Дори се превръща в задължително начинание. Не само заради големите амбиции на всички в Ловеч. В това издание ловчанлии трябва да съберат максимален коефициент, който ще им е необходим за следващите участия в Лига Европа. А защо не и в Шампионската лига. Според новия формат на Лига Европа четвъртия предварителен кръг, от който започва Литекс, не носи точки за клубния коефициент. "Оранжевите" ще прибавят със сигурност минимум полагащото им се по регламент – 1,5 пункта за участието си в турнира Лига Европа. При влизане в групите цифрата става 2. Тук е моментът да обясним как се формира клубния коефициент. Той се определя от сбора на отборната квота през последните пет години. 16-те пункта на Литекс към момента се дължат най-вече на отличното представяне през 2005 г. Тогава воденият от Люпко Петрович отбор отстрани Генк с победа и равен, влезе в групите на УЕФА, където записа още два успеха. Накрая измъкна и равен от Страсбург във Франция. Само за тези си постижения ловчанлии са прибавили 9,750 пункта. Този солиден дял обаче ще бъде в полза на Литекс още само следващото лято. След това той губи петгодишната давност и отпада. Всичко това означава, че всяка точка в евротурнирите този и следващия сезон ще е повече от решаваща. Защото липсата на клубен коефициент предварително обрича по-малките отбори. Пример – Черно море. От позицията си на не поставен изтегли ПСВ Айндховен още в третия предварителен кръг. Изчисленията показват , че победа (2 точки) и два равни (2 точки 1+1) например в групите на Лига Европа ще повишат коефициента на Литекс за следващото издание на европейските клубни турнири на 19,550. Към тази цифра ще се прибави и част от националния коефициент, който се формира от участието на всички български отбори в Лига Европа и Шампионската лига”. В най-лошия случай – ако "оранжевите" не вземат дори равен, коефициентът за следващия сезон остава сравнително висок – 15,550. Така обаче другото европейско лято ще бъде истинско изпитание за Литекс. И ще определи статуса на клуба в УЕФА за години напред.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което