Посрещаме олимпийския огън
01/03

Свързани новини

19.06.2023 11:37

Посрещаме олимпийския огън в петък сутрин с окупиран център и спортен празник на пл. Славейков

Видян 2072 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Олимпийският огън пристига в София в петък сутрин. Факелът ще потегли малко след 9.00 ч. от новооткрития Олимпийски център в Национална спортна академия Васил Левски в Студентския град, където рано сутринта се събират представители на олимпийските клубове от страната и чужбина.


Заедно със студенти от Академията и ученици, те ще бъдат част от факлоносците на символичния олимпийски огън, които ще изминат 8-километровия маршрут до центъра на София.


Шофьорите и всички, използващи наземен транспорт трябва да помислят дали да не изберат метрото, защото цялото разстояние от Студентския град до сърцето на София ще бъде етапно окупирано от 9 до 11,15 -11,30 ч.



Щафетата ще премине последователно по следното трасе през символични за града и българската история дестинации: старт от НСА Васил Левски – през Националния стадион Васил Левски - Министерството на младежта и спорта - Софийския университет Св.Климент Охридски – Паметника на Апостола на свободата Васил Левски – Монумента на вечния огън Незнайния воин пред храм-паметника Александър Невски и Столичната община – Народния театър Иван Вазов – до финала на площад Славейков.


За първи път факелната щафета в чест на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец ще финишира пред Френския институт у нас на площад Славейков в столицата.


Пристигането на групата на площада в центъра на града се очаква около 11.15 ч. Там младежите ще предадат факела на ръководителите на БОК в присъствието на посланика на Франция у нас Жоел Мейер.


Пред входа на Френския институт в България официалните гости ще приветстват участниците и зрителите на церемонията, ще последва и кратък  поздравителен адрес от спечелилата най-много олимпийски медали за България Мария Гроздева. Двукратната олимпийска шампионка и легенда на спортната стрелба празнува своя рожден ден точно в Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец.


Така предаването на символичния огън този петък, на 23 юни, ще се свърже с домакините на следващите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Париж идното лято.



Веднага след това в специално оборудвани кътове на площада ще започнат демонстрациите по най-новия олимпийски спорт брейк и по завърналите се в олимпийската програма бейзбол и софтбол.


Зрителите ще видят спиращи дъха изпълнения на българските брейкъри, които от миналата седмица вече могат да се похвалят със световна титла при младите. Коментарът ще бъде на президента на Българската федерация Калин Калинов. Тези надпревари вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица следващото лято ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес.


Също в специално изградена зона на площада ще се състоят демонстрации по бейзбол в градска среда, известен под името Бейзбол5. Специалисти ще разясняват правилата и нагледно ще показват тънкостите на тази разновидност, а под ръководството на едни от най-добрите български състезатели и треньори всеки ще може да пробва умения в атрактивната дисциплина. За първи път спортът Бейзбол5 ще бъде демонстративен на младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г.


В програмата по посрещането на огъня в София е предвидена и викторина с няколко въпроса, свързани с олимпийските игри и с Париж’2024, като наградите за знаещите са олимпийски сувенири. Желаещите ще могат да се включат и в импровизиран „урок по френски за начинаещи“.


Церемонията на столичния площад Славейков ще завърши с обща снимка за спомен пред входа на Френския институт в България. С различни активности БОК ще отбележи международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.


Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Френския институт в България, Фондация София – Европейска столица на спорта, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.


Мария Пенчева












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион