Бах заяви, че олимпийската централа е "единна с Франция във възгледите за участието на руски и беларуски спортисти" в глобални състезания преди олимпиадата

Свързани новини

19.07.2023 13:21

МОК ще вземе решение за Русия и Беларус чак през октомври

Видян 1702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Томас Бах твърди, че френското правителство е склонно да позволи на руснаци и беларуси да участват в международни спортни събития като индивидуални състезатели под неутрален флаг, стига да не подкрепят войната в Украйна.

Международният олимпийски комитет (МОК) няма да вземе решение относно евентуалното участие на спортисти от Русия и Беларус на XXXIII летни игри в Париж 2024 по-рано от есента. От изказване на президента на олимпийското движение Томас Бах стана ясно, че това най-вероятно ще се случи по време на 140-ата сесия, насрочена за 15-17 октомври в Мумбай (Индия). В навечерието ѝ ще има заседание на изпълнителния комитет (12-13 октомври).

"Няма да бързаме. Трябва да бъдем възможно най-сигурни, че правим правилния избор. Не мога да си представя как това ще се случи преди сесията на МОК през октомври в Индия", заяви германецът.

Също така Бах заяви, че олимпийската централа е "единна с Франция във възгледите за участието на руски и беларуски спортисти" в глобални състезания преди олимпиадата. По време на кръгла маса шефът на МОК за пореден път заяви, че не иска спортистите да бъдат наказвани "заради действията на техните правителства".

"Нашата мисия да е обединяваме всички спортисти по света в мирни надпревари. Наша отговорност е да не наказваме спортистите заради действията на техните правителства", каза Бах.

Той твърди, че френското правителство е склонно да позволи на руснаци и беларуси да участват в международни спортни събития като индивидуални състезатели под неутрален флаг, стига да не подкрепят войната в Украйна и да не са свързани с военни организации и клубове. Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера обаче заяви, че препоръките на МОК са "стъпка, която не предрешава какво ще направим" за Париж 2024.

"Ние сме напълно уверени в нашия подход, след като френското правителство и френският президент подписаха декларацията на Г-7 в подкрепа на нашата позиция - допълни президентът на МОК. - През последните месеци във Франция се провеждат редица събития, в които участват спортисти с руски или беларуски паспорти, което е добър знак. Така че аз не виждам никакви проблеми към този момент."

 Погрешните очаквания на Русия, че МОК ще вземе решение относно участието на нейни спортисти в Париж поне година преди началото на олимпийските игри (26 юли - 11 август 2024 г.), доведоха до разочарование в Москва. След като стана ясно, че от Лозана няма да се произнесат скоро, говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, направи гневен коментар.

"Ние не считаме целия този процес за справедлив. Нашата позиция е добре известна. Ние заставаме категорично срещу политизирането на спорта", заяви прессекретарят на Кремъл.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби