Свързани новини

21.12.2012 10:37

Кубрат Пулев е спортист на годината

Видян 1766 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Боксьорът Кубрат Пулев се превърна в голямата звезда на церемонията по награждаването на "Спортист на годината" в България.


Пулев спечели първото място в анкетата, а освен това триумфира и като победител в допитването до публиката.


Кобрата заслужено взе наградата, след като през настоящата година успешно защити двете си титли в професионалния бокс - тази на Европейския боксов съюз в тежка категория и интерконтиненталната титла. С победата си над Александър Устинов с нокаут Пулев си извоюва правото да се изправи срещу Владимир Кличко.


"Изключително щастлив съм от най-голямата награда в моя живот. Защото още преди няколко години, когато бях аматьор, бях спортист номер седем. След това номер четири и във всичките тези пъти спортист номер едно беше нещо невероятно. Не мога да опиша колко съм радостен за тази награда", сподели Кобрата. "Искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха, без вас нямаше да мога. Вие сте моята енергия", каза Кубрат.


Втори и трети в анкетата на спортните журналисти останаха съответно двамата ни медалисти от Олимпиадата през това лято - Тервел Пулев и Станка Златева. Тервел взе бронз в Лондон, а Станка се окичи със сребро.


За "Отбор на годината" очаквано беше избран националният отбор по волейбол. Наградата на тима прие Тодор Алексиев в компанията на няколко съотборници.


"Треньор на годината" е Михаил Таков, който с тима ни по бокс на Олимпиадата в Лондон завоюва един медал - бронза на Тервел Пулев, а другите му двама възпитаници бяха на косъм от отличие. Втори остана Найден Найденов, който с националния ни отбор по волейбол остана много близо до призовата тройка на Игрите в Лондон. Трети се нареди главната причина за възхода в националния ни тим по футбол Любослав Пенев.


Спортист с увреждания номер едно на България очаквано и заслужено стана Стела Енева, която завоюва цели два медала от Параолимпийските игри в Лондон през това лято.


Водещи на церемонията в зала 1 на НДК, която премина под патронажа на премиера Борисов, бяха Албена Денкова и Йордан Йовчев, попаднал също и в десетката на анкетата под номер седем.


Ето я и водещата десетка в класацията за спортист на годината:


1. Кубрат Пулев (бокс)


2. Тервел Пулев (бокс)


3. Станка Златева (борба)


4. Ивет Лалова (лека атлетика)


5. Антоанета Стефанова (шахмат)


6. Григор Димитров (тенис)


7. Йордан Йовчев (спортна гимнастика)


8. Петър Стойчев (плувен маратон)


9. Цветана Пиронкова (тенис)


10. Георги Братоев (волейбол)


Спортист на годината е годишна награда присъждана на най-добрия български спортист за годината. Победителят се избира от акредитирани журналисти.


За пръв път анкетата е организирана през 1942 от в. "Спорт" и най-добрият спортист на България е определен между читателите на вестника. През 1948 и 1955 организатор е в. "Народен спорт" и отново читателите определят класирането. През 1956 анкетата се провежда между слушателите на радио "София". Тези четири анкети са неофициални.


Първият официален победител е определен през 1958 и това е баскетболистката Ваня Войнова. От 1986 до 1989 са организирани отделни класации при мъжете и жените, припомня БГНЕС. Най-много наградата е печелена от Стефка Костадинова - 4 пъти. Следват: 3 пъти - Боян Радев и Станка Златева, 2 пъти - Продан Гарджев, Петър Киров, Христо Марков, Серафим Тодоров, Йордан Йовчев, Румяна Нейкова. С една награда са 43 спортисти. В последните две години победител беше Станка Златева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей