Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представи днес двете нови лица на „София – европейска столица на спорта“. 16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният състезател по тенис на маса Йоан Величков ще популяризират инициативата през 2023 г., двамата са сред най-прогресиращите ни млади таланти, вече със сериозни успехи и на международната сцена, надежди за добро бъдеще на българския спорт.

Свързани новини

06.03.2023 14:44

Кметът Фандъкова представи новите лица на София – евростолица на спорта

Видян 2510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова представи днес двете нови лица на „София – европейска столица на спорта“. 16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният състезател по тенис на маса Йоан Величков ще популяризират инициативата през 2023 г., двамата са сред най-прогресиращите ни млади таланти, вече със сериозни успехи и на международната сцена, надежди за добро бъдеще на българския спорт.

16-годишната Андреа КОЦИНОВА се завърна с два медала - сребро и бронз, от олимпийския младежки европейски фестивал в Италия през януари т.г., а в последните 6 години спечели шест отличия – три от тях златни, от младежките олимпийски фестивали на Българския олимпийски комитет. 15-годишният талант в тениса на маса Йоан Величков е с три бронза за световната купа, два пъти пети на планетата, като достигна 11-о място в световната ранглиста в своята възраст м.г. Той е сред най-перспективните таланти в своя спорт, един от малкото с пробив в азиатската хегемония.

„Благодаря на Андреа и Йоан, че с техния талант и популярност увличат много граждани и най-вече децата да спортуват. В лицето на двамата, младите хора ще имат сериозен пример за много труд, дисциплина и постоянство. Пожелавам им успех в сноуборда и в тениса на маса като новите лица на инициативата. За нас е важно подобни талантливи български спортисти да бъдат пример както за активен начин на живот, така и за превенция срещу всички негативни явления, които съпътстват развитието на младите хора. Тази година популяризираме заниманията с два от най-интересните напоследък за младите спортове - сноуборд и тенис на маса, които фокусират огромен интерес и са сред любимите на децата,“ заяви по време на церемонията кметът Фандъкова.

„София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в организацията на спортни събития, така и в спортната инфраструктура. За последните 7 години тя увлече стотици хиляди, за 2023 г. в програмата са планирани 103 събития, а през следващата година градът заслужи титлата „световна столица на спорта“. Чрез инициативата подпомагаме с директно финансиране спортните клубове, а приетите наскоро нормативни уредби дадоха възможност за скорошно възстановяване, изграждане и поддръжка на спортната база. Екипът на фондацията е много активен и това е начин да осигуряваме повече възможности за спорт и активен живот на софиянците и гостите на града,” каза още Фандъкова,

Коцинова и Величков благодариха за оказаната чест и споделиха какво им предстои в близко време. Двамата изразиха надеждите си чрез личния пример да вдъхновят много деца да бъдат активни и да спортуват, защото спортът е здраве. В знак на благодарност към Столична община Андреа връчи на кмета Фандъкова единия от двата състезателни номера, с които спечели медали на олимпийския младежки фестивал в Италия, а Калоян подари своя състезателна ракета, с която се нареди пети на световното първенство в Тунис.

Двамата млади таланти бяха поздравени по-късно и от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Георгиев изтъкна колко е важен примерът на младите ни надежди, които от днес се превръщат в лица на спорта в София.

На церемонията в кметството присъстваха още представителите на Фондация „София – европейска столица на спорта“ - зам.-председателят Анатоли Илиев и изпълнителният директор Дамян Диков. Сред гостите бяха и треньорите на спортистите – Виктор Жеков (баща на световната звезда в бордъкроса Александра Жекова) и Деян Георгиев, роднини и близки. Анатоли Илиев обяви, че "София - европейска столица на спорта" ще подпомогне с по 1500 лв. младите таланти Андреа и Йоан за закупуване на така нужните им уреди за тренировки и на екипировка.

Същевременно председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов връчи на Столична община благодарствен плакет във връзка с 90-годишнината на този спорт у нас. Китов подчерта огромното съдействие, с което общинската управа подпомага развитието на тениса на маса, особено сред младите в София.

След церемонията в кметството днес последваха десетки интервюта, снимки и селфита с талантливите спортисти. През цялата година Андреа и Йоан ще бъдат част от събитията на „София – евростолица на спорта“. На 23 април те ще са сред многото известни личности, които ще поведат колоната на традиционното Велошествие „София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народно събрание до Южния парк. След това през цялата година ще приветстват присъстващите, ще награждават призьорите и ще бъдат сред участниците в десетките активности от програмата на инициативата.

Като лица на инициатива „София – европейска столица на спорта“, Андреа и Йоан наследяват шест изключително талантливи и обаятелни български състезатели: Християна Тодорова (художествена гимнастика) 2018 г., Александра Фейгин (фигурно пързаляне) 2019 г., Йоана Илиева (фехтовка) 2020 г., Катрин Маноилова (шорттрек) 2021, Калоян Бинев (таекуондо) и Изабела Янкова (маутинбайк) 2022 г. Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модели от младите в България

Андреа КОЦИНОВА



16-годишната Андреа Коцинова е най-новата звезда на сноуборда. Родена в София, за първи път стъпва на ски на 3-годишна възраст, но 3 години по-късно гледа спускане на Александра Жекова по телевизията и веднага се прехвърля в сноуборда. За осмия си рожден ден сама събира пари за подаръка – нов състезателен борд. В момента е ученичка в ЧЕГ „Св. Наум“. Още в първия си международен старт на 11 г. става шампионка – в Кютай, куриозно Сани Жекова печели първото си ФИС състезание в същия австрийски зимен център.


През януари 2023 година Коцинова бе единствената с два медала от олимпийския младежки европейски фестивал в Италия, където с Тервел Замфиров станаха вицешампиони в отборния гигантски слалом, а в бордъркроса грабна бронз в тандем с Иван Иванов. В последните 6 години Андреа има шест медала от олимпийските младежки фестивали на БОК – 3 златни, 2 сребърни и един бронзов. В момента е състезателка на клуб „Блейд“, където тренира при Виктор Жеков, баща на българската мегазвезда в световния сноуборд Александра Жекова. За физическата й подготовка се грижи друга спортна легенда - олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова.


Силно социално ангажирана, Андреа два пъти дарява плитките си за направа на перуки за онкоболни. Става най-младият дарител на „SOS Детски селища България“, като всеки месец продължава да внася по 5 лв. Представя се еднакво добре и в алпийския сноуборд, и в бордъркроса, харесва повече кроса, но там трудната направа на трасета по цял свят ограничава възможностите за състезания. По-малките й брат Андрей (на 10 г.) и сестра София (на 8 г.) също са сред бъдещите надежди в зимните спортове, вече с медали от детски състезания.


Йоан ВЕЛИЧКОВ



15-годишният Йоан Величков е сред най-перспективните таланти на световния тенис на маса. Роден е в София, спортът с най-малката топка го пленява от 9-годишен, играе с лява ръка. През 2022 г. три пъти печели бронз в турнирите за Световната купа за кадети – в Катар, в Берлин и в Хавиров (Чехия). Пети на световно първенство индивидуално и пети на двойки от шампионата в Тунис, достига до 11-о място в световната ранглиста в своята възрастова група. Един от малкото с пробив сред азиатската хегемония в този спорт.


През миналата година Йоан грабна два бронзови медала от европейското първенство за кадети – на двойки с Юлиан Ризачек и на смесени двойки със Сиделя Мутлу. На същия шампионат в Белград Величков записа две пети места – индивидуално и отборно, в конкуренцията на 150 деца. Много престижно бе и четвъртото място на изключително класния турнир в Тур (Франция) при участието на най-добрите на континента. От няколко години се състезава за германският клуб TSC Altena, а негов личен треньор е Деян Георгиев.


През март миналата година Йоан бе отличен със специален приз от Фондация „София – европейска столица на спорта“ за значителния пробив и успехите му в световния тенис на маса. По-големият му брат Георги Величков е най-добрият ни състезател по снукър, играл наскоро с Рони О’Съливан. Йоан в момента е в 9-и клас в Национална финансово-стопанска гимназия и извън тениса на маса харесва най-много билярда.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв