Поради огромните финансови печалби, които футболните клубове правят от инвестиции като споразумения за спонсорство
01/02

Свързани новини

21.11.2023 12:09

Класация на най-ценните футболни клубове в света

Видян 2384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради огромните финансови печалби, които футболните клубове правят от инвестиции като споразумения за спонсорство с водещи компании, продажба на билети за мачове, продажби на дребно и права за телевизионно излъчване, тяхната стойност се е увеличила драстично с течение на времето. Първите 10 футболни отбора за 2023 година, според списание CEOWORLD, се оценяват общо на 45 милиарда долара, което демонстрира широко разпространената привлекателност на играта и значителната търговска сила.

1. Реал Мадрид – 6,07 милиарда долара

Реал Мадрид, клуб е кралска особа както по име, така и по величие. С множество местни и континентални шампионати зад гърба си, базираният в Мадрид отбор доминира в спорта от самото му създаване. Клубът седи на върха на футболната финансова пирамида благодарение на своите бизнес начинания и широка привлекателност. Отборът, наречен „Лос Бланкос“, отбеляза 19% увеличение на стойността си за по-малко от година, достигайки до впечатляващите 6,07 милиарда долара, което ги прави най-ценният футболен отбор в света.

Реал Мадрид направи най-много пари от продажби на облекло от 2011 г. насам, прибирайки 201 милиона долара от Fly Emirates и Adidas. С годишен приход от 754 милиона долара, те са най-печелившият футболен отбор в света, репутация, която носи още по-високи награди.

2. Манчестър Юнайтед – 6 милиарда долара

С богата история и международна база от фенове, Манчестър Червените дяволи са нещо повече от футболна империя. Манчестър Юнайтед е добре известен в целия свят и отборът има богати споразумения за спонсорство с компании като Adidas и DXC Technology, които заедно генерират годишен приход от $150 милиона. Удивителните 779 милиона долара се очаква да бъдат годишните приходи на Юнайтед.

Като отбор от английското първенство с най-големите и предани фенове, футболният клуб има 75 милиона почитатели по целия свят и 72 търговски партньора. Тази информация беше открита в скорошна анкета.

3. Барселона – 5,51 милиарда долара

Барселона е един от най-известните футболни отбори в света. Отвъд финансовата му мощ, стойността на клуба е вкоренена в неговата вековна култура, философия и пламенни каталунски привърженици. Въпреки неотдавнашните финансови затруднения и обвиненията в пране на пари срещу бившите управляващи служители Сандро Росел и Хосеп Бартомеу, клубът все още се оценява на 5,51 милиарда долара, което го прави третият най-ценен спортен отбор в списъка с удивителните 616 милиона долара годишен оборот.

4. Ливърпул – 5,29 милиарда долара

Да се каже, че Ливърпул е клуб с богата история, би било все едно да се каже, че небето е синьо. Техните скорошни постижения на терена увеличиха пазарната им стойност, издигайки ги на върха на този списък. Екипът твърди, че повече от 200 официално признати клуба на поддръжниците в най-малко 50 държави съставляват глобалната му фен база.

5. Манчестър Сити – 4,99 милиарда долара

Под ръководството на испанския футболен мениджър Пеп Гуардиола, дългогодишните съперници на Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, и Синята страна на Манчестър постигнаха голям успех. Отборът отбелязва бърз финансов растеж. Поради постиженията на клуба, привържениците естествено гравитираха към тях като молци към пламък. Споразумения за спонсорство са договорени и с компании като Nexen Tire и компанията за спортни облекла Puma. Екипът става по-силен на бизнес фронта и по отношение на постиженията, което го прави все по-вероятно да измести конкурентите.

6. Байерн Мюнхен – 4,86 милиарда долара

Най-добрият германски футболен отбор, Байерн Мюнхен, е категоричният фаворит в Бундеслигата, най-високата футболна лига на страната. Те са уникална комбинация от традиционни и модерни футболни компании, привличащи фенове от цял свят, благодарение на техния строг подход на управление и акцент върху масовото развитие. Клубът може да се похвали с най-голямата домашна фен база в света, с над 300 000 официални членове само в Германия.

7. Пари Сен Жермен – 4,21 милиарда долара

С оценка от 4,21 милиарда долара, Пари Сен Жермен е шестият най-ценен футболен отбор в света. През последните няколко години отборът пое лидерството във френската футболна лига. Благодарение на звездния си отбор отборът е натрупал значителна фен база сред знаменитостите и генерира над $300 000 приходи годишно от множество споразумения за спонсорство.

8. Челси – 3,1 милиарда долара

Известен с прочутото си име Блус, третият клуб в списъка със седалище в Лондон е основан през 1905 г. Под ръководството на руския олигарх Роман Абрамович организацията постига огромен успех и се развива в световна футболна марка. Те се превърнаха в един от основните играчи във футболната търговия благодарение на скорошната си поредица от шампионски победи в Англия и Европа.

9. Тотнъм – 2,8 милиарда долара

Даниел Леви, английски милиардер, е основният собственик на друг отбор от Северен Лондон, собственост на Английската национална инвестиционна компания (ENIC group). Той купи отбора през 2001 г. и го наблюдава как се разраства от „просто още един лондонски футболен отбор“ до световна сила, която съперничи на Арсенал.

10. Арсенал – 2,26 милиарда долара

Основан на 1 декември 1886 г., този базиран в Северен Лондон клуб не е непознат за успеха, печелейки множество вътрешни трофеи в английското първенство и други междуконтинентални отличия. Най-значимата спонсорска сделка на клуба идва от немската марка за спортно облекло Adidas, споразумение на стойност 79 милиона долара годишно. Общо Арсенал има споразумения за спонсорство с 21 марки, като техните пет най-големи партньори представляват 91 процента от общите приходи на клуба от спонсорство.




Футболните клубове продължават да изграждат своите финансови империи чрез иновативни стратегии за бизнес и успешни партньорства, като така увеличават не само стойността си, но и привличат нови поклонници и фенове от цял свят.


Източник: Pixotab



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион