Франсис Нгану

Свързани новини

25.10.2023 09:56

Бях миньор в Камерун и бездомник в Париж. Сега ми дайте Фюри: Нгану

Видян 1975 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Забележителното пътешествие на Франсис Нгану до върха е история за надежда, смелост, сила и характер. В събота 37-годишната легенда на ММА ще се изправи срещу най-голямото предизвикателство в кариерата си - боксов сблъсък срещу шампиона Тайсън Фюри.

Двамата ще се качат на ринга в Саудитска Арабия в сблъсък, който може да донесе 10 милиона евро по сметката на Нгану. Да, той никога не е участвал в подобно бляскаво събитие. Но не очаквайте Франсис да излезе уплашен срещу Циганския крал.

На железния боец се е налагало да преодолее далеч по-трудни изпитания в живота си. Например непосилния труд в пясъчните мини на родния Камерун за 2 евро на ден. Или периода му на бездомник в Париж. Това е история на битка за оцеляване.

Ранните години

Франсис е отгледан в Бати от самотна майка, която се разделя с баща му, когато той е на шест години. Мъжът е уличен боец, който често се забърква с местните банди. Когато е едва на девет, Нгану се присъединява към своя 11-годишен брат в пясъчните мини. Работата на невръстните момчета е да изгребват пясък на купчини, за да могат по-едрите работници да го нахвърлят в самосвалите.
 
През 1994 г. Франсис е запленен от световното първенство по футбол, на което между другото България играе на полуфинал. Но не заради самата игра, а по-скоро заради зрелището и атмосферата в САЩ. Така му лепват прякора Американчето. Като дете се подписва като Франсиско Нгану - намигване към Сан Франциско.

Семейството му притежава малък телевизор и той чака търпеливо всяка събота, за да получи още една доза от Америка - под формата на култовото телевизионно шоу на Дейвид Хаселхоф Knight Rider. Приятелите му мечтаят да емигрират във Франция, но той мисли на едро. Мисли само за Съединените щати.

От Африка до Европа

Пътят му към Статуята на свободата обаче минава през Париж и му отнема 14 месеца. Когато е на 26, потегля към Нигерия. Преходът е лесен заради отворената граница между двете страни. Проблемите започват при навлизането в Нигер, където му е необходима виза. Пробивът е възможен заради корумпираните полицаи и гранични служители. Ако ви хванат, трябва да платите подкуп или ще бъдете депортирани.

Тъй като не желае да пилее парите, които е спестявал цял живот, Нгану крие банкнотите къде ли не. Някои поглъща. Успява да се натъпче в пикап с още 25 души и прекосява пустинята Сахара на път за Алжир.

24-часовото пътуване е опасно - ако окаяното превозно средство се развали, пътниците няма откъде да се снабдят с вода, за да оцелеят. Франсис е принуден да пие вода, в която "плуват мъртви животни."

Международни отношения

Нгану без проблеми се ориентира за политиката на всяка страна, която прекосява. Поради близките отношения на Алжир с Мали той осъзнава, че трябва да се сдобие с малийски паспорт. Набавя го незаконно и опитва да пресече границата на Алжир с Мароко. Опитва да прикрие треперенето си, докато граничният контрол проверява документите му. Успява да премине по чудо, но ситуацията се усложнява в Мароко.

Там оцелява като Беър Грилс. Живее в гората, храни се от остатъци в кофите за боклук. При първия опит да премине границата разрязва корема си на бодлива тел. Нараняванията му са толкова тежки, че неохотно отива в болница.

След като му е оказана медицинска помощ, полицията го оставя в пустинята.
 
Нгану отново щурмува границата, опасана с ограда. Тя е поредното препятствие към целта - Испания. За да избегне задействането на инфрачервените сензори за движение и патрулиращите хеликоптери, той покрива лодката с фолио. Когато вече е във водата, се свързва с Червения кръст, за да бъде спасен.

Затвор преди славата

Следващата спирка е испански затвор. "Вкарват те в център за задържане, но това е като жесток затвор. Те просто искат да те разбият психически, в един момент ще полудееш там", споделя Франсис. Заради фалшивия му паспорт испанските власти не могат да го депортират, нито да го задържат зад решетките. Освобождават го след два месеца, когато вече е измислил следващия си план.

Идеята му е да поеме към Англия. Първата му спирка е Франция. "От Испания да отидеш във Франция, Италия или Германия е лесно. Няма полицейски контрол. Но да отидеш в Англия е трудно. Дори като гражданин на Франция."

Нгану се установява в Париж. По-скоро на улиците в Париж, защото няма дом. Търси боксова зала, където да тренира. Спи на паркинг.

Случайно се запознава с Фернан Лопес - местен треньор в MMA Factory. Специалистът го убеждава да смени спорта и само след два месеца Франсис се състезава във френската ММА верига. Печели пет от първите си шест битки, преди UFC да го привлече през 2015 г.

Шест години по-късно той ще завърши своята удивителна история, като стане шампион на UFC в тежка категория. А многомилионният му сблъсък с Фюри може да сложи приказен край на едно забележително приключение или просто да е начало на следващата глава, наречена Световен шампион по бокс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец