Ще ви запознаем с един български професионален борец, който цели 15 години се бори в кеч срещи в САЩ.

Свързани новини

11.12.2023 10:00

Бг борецът, който остави трайна следа в историята на Мексико - Меката на кеча

Видян 19102 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще ви запознаем с един български професионален борец, който цели 15 години се бори в кеч срещи в САЩ. Няма особено големи успехи там обаче за сметка на това същият този българин прекарва няколко месеца и в Мексико, където оставя трайна следa в мексиканската кеч история и е ключово име в кариерата на една от най-големите легенди в историята на кеча. Става дума за Пийт Панков. Той е име, което малцина са чували у нас и тази статия има цел да промени това, пишат от блога Българската история в професионалната борба.

Бъдещият професионален борец Пийт Панков се ражда в България на 11-ти ноември 1911 г. Родното му име уви не е известно, тъй като, подобно на много други български емигранти през онези години в САЩ, той е познат под друго име. Това, което се знае със сигурност е, че младият Пийт, баща му и майка му емигрират в САЩ и по-конкретно в град Батъл Крийк, щата Мичиган. Информацията около емиграцията им е леко противоречива (конкретно това дали емигрират заедно или поотделно и точно кога емигрират), но това, което може да се каже със сигурност е, че към 1922 г. цялото семейство вече живее в Батъл Крийк. В Америка бащата е известен като Уилям, а майката като Мери. По-интересна е фамилията им, защото може да бъде срещната изписана по няколко различни начина и при това в официални документи. Фамилията им се среща като Панков и Панкофт, но информацията сочи, че всъщност истинската им фамилия е била Пенков. Днес вече не е така и наследниците им използват другите две вариации на фамилното име.

Питър (Пийт) Уилям Пенков израства в Батъл Крийк и живее там през по-голямата част от живота си. Още на млади години атлетиката му се отдава. В различни моменти той е част от футболния (американски футбол), баскетболния, бейзболния и сокър отбор на батълкрийкската гимназия, където учи, и конкретно при американския футбол е считан за един от най-добрите играчи в отбора. Връхната точка на атлетическите му постижения в гимназията е през 1929 г., когато Пийт подобрява рекорда за дълъг скок на гимназията. Извън гимназията, Пийт е член на местната (бой) скаутска организация и там също трупа различни призове.

Към 1933 г. кечът се радва на изключителна популярност в САЩ. Има повече кеч шоута от всякога и залите са по-пълни от всякога. Главните кеч звезди са сред най-заможните атлети по това време и като цяло в тези години на Голямата депресия кечът е една наистина доходоносна професия, ако успееш да постигнеш определено ниво на популярност. Съответно, много млади атлети тогава са привлечени към тази професия. Един от тях е българинът Пийт Пенков. Пийт вече има известен опит като борец, но в аматьорския (олимпийски) стил. През втората половина на 1933 г. 22-годишният Пийт решава да стане професионален кеч борец. В кеча той не използва истинската си фамилия Пенков. Най-големите си успехи постига извън САЩ под името Пийт Панков и за тях ще говорим по-надолу, а иначе в САЩ се бори основно под имената Пийт Панкофт и Пийт Панкрофт.



Пийт Панкофт (Пийт Панков)

Пийт Панков е висок около 1.57 м. и през годините теглото му варира между 69 и 72 кг. Това го прави борец от средната категория. През онези години в Америка кеч борците, които получават големите хонорари, са борците от тежката категория или понякога от полутежката. Борците от средната категория като цяло си вадят препитанието по-трудно. Разбира се, има и изключения. Пийт Панков обаче не е едно от тези изключения. Още от началото на кеч кариерата му до нейния край той никога не си вади препитанието единствено с кеч борби. Кечът е нещо, което му докарва допълнителни доходи, но не е главното му занимание. През цялото време има работа и извън кеча. Работи като машинен оператор, заварчик и т.н.



Плакат за кеч борби с участието на Пийт Панков (декември 1933 г.)

Най-ранните кеч борби на Пийт Панков, за които могат да бъдат намерени сведения, са през октомври 1933 г. Кариерата му започва в щата Мичиган и болшинството от борбите му са там, но също има борби и в съседните щати Индиана и Уисконсин. В различни моменти също е рекламиран за борби в щатите Охайо и Тексас, но липсва потвърждение дали наистина се е борил в тези щати. В Мичиган се бори в една дузина различни градове и градчета - Виксбърг, Саут Хейвън, Батъл Крийк, Гранд Рапидс, Бентър Харбър, Каламазу, Маскегон, Флинт, Бриджман, Детройт, Лансинг и др. Негов ментор в ранните години на кариерата му е батълкрийкския кеч промоутър Фермера Ник (който също е и кеч борец).



Фермера Ник - кеч ментора на Пийт Панков

В периода 1933-1938 г. Панков участва в доста от кеч борбите, организирани от Фермера Ник в Батъл Крийк и други мигичански градове и обикновено се бори в първата среща за вечерта. Понякога печели, понякога губи, понякога завършва наравно. Опонентите му са главно други местни борци и като цяло Пийт, в началото, не участва в някакви по-значими борби, които си струва да се споменат. Единствено може би е любопитно да се спомене, че през 1936 г. за първи път участва в т. нар battle royal мач (или казано на български - кралска битка). Ако сте запознати със съвременния кеч най-вероятно сте чували за battle royal мачовете и знаете какво представляват те, но battle royal-ите през 30-те са нещо малко по-различно и всъщност корените на този тип мачове са в бокса, където има подобна концепция през онези години. Тогавашните кеч battle royal-и са срещи, при които на ринга едновременно има 4, 6 или 8 борци и елиминациите стават с туш или предаване. Често тогавашните battle royal-и са просто един голям въргал и в тях няма много борба. И все пак, любопитно е, че българин участва в такъв тип кеч среща през далечната 1936 г. Всъщност, най-вероятно именно Панков е първият българин, който участва в подобен тип кеч мач.



Заглавия от американската преса относно кеч борби на Пийт Панков


Междувременно, през 1934 г. Пийт се жени за Елизабет Мулески. По-късно същата година им се ражда син - Уилям. Години по-късно Уилям учи в същата гимназия като баща си и също е добър атлет като него, но в крайна сметка животът му поема в друга посока и той не се занимава професионално с атлетическа дейност.



По средата - Пийт Панков и сина му Уилям заедно с две учителки, които са преподавали и на двама им (1946 г.)

И така стигаме до есента на 1938 г., когато Пийт Панков се бори за първи път в Мексико. Той остава там около четири месеца и за първи път в кариерата му на борец се бори консистентно в главните срещи за вечерта. Как един борец от щат в северната част на САЩ, без особени успехи на ринга, се озовава в главните срещи на най-голямата кеч федерация в южната съседка на САЩ е интересна мистерия, на която уви нямаме отговор. В Мексико той се бори под името Пийт Панков и постига голяма слава. Главен негов опонент по това време е популярният Джак О'Браян. Враждата им на ринга кулминира в среща без правила на 22-ри септември 1938 г. в старата „Арена Мексико“ в Мексико Сити. Нещо повече, борбата им е главната среща за вечерта в шоуто по случай петата годишнина на най-голямата мексиканска кеч федерация EMLL и залата се разпродава изцяло. В наши дни EMLL се казва CMLL и е най-старата кеч федерация в света (да, по-стара от WWE). До ден днешен шоуто по случай годишнината на CMLL е главното им ежегодно шоу - нещо като еквивалент на кеч мегашоуто „КечМания“ на WWE. Фактът, че българин участва в, и при това печели, главната среща на петата „мексиканска КечМания“ е доста интересен факт и завинаги запечатва името му в историята на мексиканския кеч.

След като приключва с борбите в Мексико, Панков се завръща в САЩ, където продължава да се бори основно в първите срещи за вечерта, но понякога участва и в главните срещи. Това продължава няколко години. Може би най-интересната му среща от този период се състои на 4-ти септември 1939 г. в град Бриджман, щата Мичиган. Тогава Панков и Еди Слейк се изправят срещу братята Саволди (Джо и Клем) в отборната кеч среща. Джо Саволди е едно от по-популярните кеч имена в САЩ тогава и предишната година в Париж Саволди записва победа над легендарния български борец Дан Колов (последната загуба на Колов в кеч кариерата му). Пътищата на Панков и Колов никога не се пресичат, но поне може да се каже, че и двамата са стъпвали на ринга срещу един и същи опонент. Единственият друг български професионален борец, с който Панков със сигурност се е познавал е Пийт Димитров. И двамата живеят в щата Мичиган и през ноември 1934 г. се борят в едно и също кеч шоу в Детройт.

През 1946 г. Пийт Панков се завръща в Мексико за второ турне. Отново, точно както през 1938 г., той е популярна звезда там и се бори с големи мексикански кеч имена като Гори Гереро (бащата на Еди Гереро), Емилио Чарлез, Диентес Хернандез и др. По време на въпросното мексиканско турне Панков участва в турнир за коронясване на първия NWA World Welterweight шампион (световен шампион по кеч в полусредна категория). В турнира участват общо 8 борци. Панков печели първите си две срещи и така стига до финала (15-ти март 1946 г.), където негов опонент е Ел Санто.



Мексиканска реклама за борби на Пийт Панков (написан грешно като Панкот) с Гори Гереро (1946 г.)

За незапознатите: Ел Санто (Светецът, на български) е безспорно най-голямата кеч легенда в историята на Мексико. Санто е популярен там не само заради кеч изявите си, но също и заради дългата си филмова кариера от супергеройски филми, в които той играе себе си. Да, тогава в Мексико не правят филми за Супермен, Батман или някакви подобни герои, а правят филми за кечиста Ел Санто в различни фантастични сценарии (Санто срещу зомбита, вампири, мафията, мумия, върколаци и т.н). В очите на мексиканската публика Санто е кеч звезда, актьор и супергерой събрани в едно. Трудно е да се обясни що за голяма звезда е той, тъй като няма друг подобен еквивалент, където и да е било по света. Славата му в Мексико е огромна. Но нека да върнем лентата малко назад. Към срещата му с българина Пийт Панков през 1946 г. Ел Санто все още не е идол на мексиканската публика. Даже напротив. До този момент Ел Санто изпълнява ролята на кеч злодей и публиката обикновено е против него. Обаче когато българинът Панков и злодеят Санто стъпват на ринга един срещу друг, мексиканската публика вижда техния сънародник Санто като добрия герой в срещата и за първи път застава зад него на 100%. Разпродадената „Арена Колисео“ зала в Мексико Сити избухва в скандирания: „Санто! Санто! Санто!“. И когато накрая на срещата Ел Санто става световен шампион, радостта на мексиканската публика е огромна. Победата на Ел Санто над българина Пийт Панков е нещото, което превръща Санто, от мразен злодей, в обичан герой и останалото, както се казва, е история. Фактът, че именно Панков е опонент на легендарния Санто, когато Санто печели първата си световна титла и става любимец на публиката, е най-важният момент в кариерата на Панков и същевременно ключов момент в кариера на легендата Ел Санто.



Пийт Панков и Ел Санто

Пийт Панков се пенсионира от кеча през 1948 г. Две години по-късно става съсобственик на бар в Батъл Крийк и се занимава основно с това. Впоследствие продава този бар и купува друг в Оринджвил, където той и съпругата му се местят да живеят. Пийт почива на 12-ти януари 1968 г. в град Плейнуел, щата Мичиган. Как следва да бъде запомнен той? Като един българин, който оставя трайна следа в историята на кеча и по-конкретно историята на мексиканския кеч. През последните няколко десетилетия Мексико е една от Меките на кеча, така да се каже, и фактът, че българин има значима роля в мексиканската кеч история не е за подценяване. Освен това, Панков също следва да бъде запомнен като втория най-важен професионален борец от град Батъл Крийк. Всъщност, Пийт държи челното място дълго време, но през 1970 г. един бъдещ, многократен, световен кеч шампион се ражда в Батъл Крийк - Роб Ван Дам.


Източник и автор: Българската история в професионалната борба (Prowrestlingbulgaria.blogspot.com)


Фейсбук страница: Българската история в професионалната борба



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей