Свързани новини

18.06.2019 11:26

Арестуваха за корупция Мишел Платини - дружка на Перуката

Видян 1348 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият президент на Европейската футболна федерация (УЕФА) Мишел Платини и близък приятел на родният шеф на футбола Борислав Михайлов е арестуван като част от разследване по избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г. Според френското издание Mediapart във вторник сутрин бившият футболист е бил отведен от униформени и е задържан в сградата на Службата за борба с корупцията.


Според френското издание по случая е бил разпитан и Клод Гуон, който е бивш шеф на кабинета на Никола Саркози по времето му на президент на Франция. Mediapart добавя, че Катар е предложил необичаен бонус на ФИФА от 100 милиона долара, в случай че спечели домакинство на световното.


През 2015 г. Платини и бившият президент на ФИФА Сеп Блатер бяха изхвърлени от футбола за срок от 8 години. Двамата бяха признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите. В крайна сметка санкцията на Платини беше намалена наполовина от Етичната комисия към ФИФА. Тя изтича през октомври, а в интервю за Ню Йорк Таймс през миналата седмица, французинът обяви: "Ще се върна."


63-годишният французин беше начело на борда УЕФА между 2007 и 2015 г., а след оттеглянето на Сеп Блатер от ръководството на ФИФА имаше желание да се кандидатира за президент на световната централа. Именно през този период част от УЕФА беше и Борислав Михайлов. Родният футболен шеф бе изхвърлен от ръководството на европейската футболна централа малко след идването на власт на Александър Чеферин. Любопитен е въпросът дали някой ще разследва за корупция Михайлов. Той също по подобие на Платини е гласувал за Катар.


По време на изборите за домакин на световното първенство през 2022 г. Платини гласува именно за Катар.


След проведени избори през 2010 г. се появи информация за близки връзки между Платини и тогавашния президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, който е катарец. Двамата са били забелязани да разговарят дни преди избора на Катар за домакин.


На по-късен етап Бин Хамам беше изключен доживотно от футболното движение заради конфликт на интереси. През 2014 г. Sunday Times публикува електронни писма, които съдържат информация, че катарският функционер е подкупвал членове на други футболни асоциации да подкрепят кандидатурата му за президент на ФИФА, както и вероятно да гласуват за Катар при определянето на домакините на световните финали през 2018 и 2022 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак