Свързани новини

01.06.2020 12:03

68% от българите никога не са спортували

Видян 1036 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

68% от българите никога не са спортували, само 2% от населението спортува редовно. Само 33% от децата между 10 и 14 г. се занимават със спорт, а между 15 и 19 г. процентът е 39.


Тези данни изнесе бившият министър на спорта в служебния кабинет "Герджиков" проф. Даниела Дашева от НСА по време на представянето на уеб платформата "Спортувай с президента" в резиденция "Бояна". Срещата бе открита от президента Румен Радев и вицето Илияна Йотова в Деня на детето. Сред присъстващите бе акробатът Енчо Керязов, а видеопослания отправиха много други известни спортисти. Видеоприветствие изпрати и шефът на МОК Томас Бах, предаде 24 часа.



Децата са най-голямото ни богатства и заслужават повече внимание, грижи и по-добро бъдеще, заяви президентът Румен Радев. България има нужда от оптимизъм и да инвестира много повече в младите, които са нейното бъдеще. Спортът гради бъдещето ни като нация, каза той. Няма как да откъснем децата от виртуалната реалност, но можем да я използваме като основа да стимулираме интереса им към спорта, допълни Радев. Той призова институциите да говорят и работят в една посока по отношение на децата. И изрази съжаление, че поканени от него министри не са дошли на срещата.


Необходимо е децата да растат физически здрави и психически устойчиви, с изграден характер и родолюбие, с патриотично образование и природосъобразен начин на живот, каза още Радев. Той определи обездвижването сред младите днес като голямо предизвикателство. Спортът е много повече от физическо развитие, той калява психиката и каве характера, утвърждава екипния дух, спомага за намаляване на агресията в училище, обединява хората и носи мир, изброи държавният глава. И обясни, че целта на инициативата му е да съдейства за развитието на детския спорт.


На сайта "Спортувай с президента" ще се събират снимки и клипчета на спортуващи деца. Там има специален президентски тест - с личния пример на държавния глава децата да спортуват отново. Той включва 7 упражнения - лицеви опори, коремни преси и други, и всеки, който иска, може да участва. Резултатите от тестовете ще бъдат обобщени към 15 септември. А най-добре представилите се ще получат златна, сребърна или бронзова значка от президента. Ще има и награда за посланик на спорта.


Ще има и купи на президента по гимнастика, тенис на маса, шах.


5,9% от децата до 5 г. са със затлъстявания, изнесе данни пък д-р Цветелина Тотомирова. 25% от децата между 5 и 9 г. са със затлъстяване, а с нарастване на годините и влизане в пубертета този процент нараства драстично.


В световен мащаб 41 милиона деца под 5 г. са с наднормено тегло, а между 5 и 14 г. вече са 340 милиона.



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби