Британските съдилища смятат, че Деп е пребил бившата си съпруга. Какво спира останалите?

Свързани новини

25.05.2022 10:44

Защо е време да повярваме на Амбър Хърд?

Видян 2460 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Откъде да започнем с онлайн помийната яма, която е Деп срещу Амбър Хърд. Чували ли сте за делото? Ако не сте живели под камък през последните няколко седмици, знаете, че бившите съпрузи отново са в съда. Джони Деп иска обезщетение в размер на 50 милиона долара, след като през 2018 г. Амбър Хърд написа статия за The Washington Post, в която разказа, че е била жертва на домашно насилие (без да назовава Деп).


 


 


Подробностите, които се разглеждат по време на съдебния процес, не приличат толкова на съдебен процес, колкото на мъчителен екзорсизъм на миналото, на задълбочено и болезнено разчистване на въглените на четиригодишното им преплитане.




Детайлите от показанията на Деп и Хърд сами по себе си са разтърсващи - ужасни, изпълнени с насилие и съдържащи дълбоко интимни анекдоти за връзката им. Най-общо казано, свидетелските показания могат да бъдат убедителни, а при двама участници в процеса никога не можем да бъдем сигурни в абсолютната истина.


 


 


Въпреки факта, че Върховният съд на Лондон преди това определи твърденията, че Деп е "биел съпругата си", като "по същество верни", интернет изглежда в огромната си част е избрал страната на Деп. Миналата седмица в Туитър се появи #JusticeForJohnnyDepp, а вчера - #AmberTurd.


 


 


Влезте в социалните медии и настроенията срещу Хърд са осезаеми. Меметата са жестоки, понякога се състоят от сравнение на разликите с жертвите на домашно насилие, а друг път са използвани телевизионни кадри от съдебната зала, за да се подиграват открито с външния ѝ вид. Това е обикновена женомразка проява. Компанията, която произвежда компактния грим, използван от Хърд за прикриване на синините ѝ, дори публикува съобщение в TikTok, в което оспорва твърденията ѝ.


 


Хърд е системно осмивана и подигравана като средновековен престъпник в складовете, докато описва исторически злоупотреби, докато твърди, че е изнасилена. Напълно ли сме изгубили представа за сериозността на тези обвинения?


 


 


Всички разбираме, че феновете на Деп ще застанат на негова страна. Но дори и по-малко агресивните фенове на Деп искат да повярват, че карибският пират е безупречен - ако не чист, то поне под натиска на наркотична зависимост или не по характер; че насилието му може да се обясни донякъде с грешка в преценката или с обстоятелствата, или и с двете. Със сигурност не искаме да вярваме, че цялото съдебно дело е прецизна и коварна операция за дискредитиране на Хърд, независимо от това, което има да каже, независимо от нейната истина.


 


Не искам да мисля какво казва това на жертвите на насилие, които смятат да се разкрият. И независимо от това, какво Хърд е претърпяла или не от ръцете на Деп, не е ли непрестанното й натрапване само по себе си форма на насилие? Не е ли тормозът от страна на социалните медии вид психологическа атака? Не сме ли свидетели на съвременен процес срещу вещици?


 


 


В някои седмици интернет е в подем, а всички ние се поддържаме на повърхността от смешни рокли, сватби на Кардашиян и актьори от Marvel, които казват, че никога не са били в една стая. През други седмици е твърде тежко. Наблюдаваме, че хората активно търсят хумор в домашното насилие, докато Roe v. Уейд е тероризиран от защитници на живота и виждаме още епизоди на насилие с расова окраска. Ще се мобилизираме, винаги се мобилизираме, но точно тук, точно сега, се чувствам гадно.




Прекарвам много време, чудейки се дали всички са изгубили ориентация - дали ерозията на емпатията, която виждаме онлайн, ни е направила толкова нелюбезни като вид, че няма връщане назад. Не искам да се отчайвам за човечеството. Иска ми се да вярвам, че някои от нас са офлайн и леко състрадателни или състрадателни по начин, за който не се пише в Twitter - че всички вие сте там и сте мили един с друг, а аз докладвам за малка група интернет потребители с вили.


 


 


Макар да съм усещал, че се насочвам към това, вече не мога да "застана и от двете страни". Време е да поставим граница. Време е да повярваме на жените - на всички жени. Време е да повярвате на Хърд. Британските съдилища смятат, че Деп е пребил бившата си съпруга. Какво спира останалите?


 


 







 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей