Светлана Захарова

Свързани новини

15.03.2024 14:04

Заради натиск от Украйна отмениха представления на прочута руска балерина в Сеул

Видян 2418 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Южна Корея отмени поредица от представления на Светлана Захарова, прочута балерина от руския Болшой театър, след като Украйна изрази гнева си от планираните събития.
През април в Центъра за изкуства в Сеул трябваше да се проведат няколко представления с участието на Захарова.


Спектакълът, озаглавен "Моданс", който пресъздава живота на Коко Шанел, беше поставен в сътрудничество с френската модна къща "Шанел", а премиерата му се състоя в Болшой театър в Москва през 2019 г.


Центърът за изкуства в Сеул, свързан с Министерството на културата на Южна Корея, заяви, че представленията са били отменени "с оглед на осигуряването на безопасността както на публиката, така и на артистите".


"Искрено се извиняваме на всички зрители, които очакваха това представление, и любезно молим за разбиране", се казва в съобщението на центъра.

Отмяната идва, след като миналата седмица посолството на Украйна в Южна Корея заяви, че допускането на Захарова до представлението би означавало "легитимиране на руската неоправдана агресия и омаловажаване на страданията на украинския народ".


Посолството на Киев добави, че въпреки "уважението към плурализма на мненията", Украйна призовава своите "международни партньори да преустановят културното сътрудничество с престъпния руски режим и неговите културни представители".


Захарова е родена в украинския град Луцк и е учила в балетно училище в Киев, но е руска гражданка и член на трупата на Болшой театър. Между 2007 и 2011 г. тя е и депутат от проправителствената партия "Единна Русия".


 Миналата седмица служител на украинското посолство заяви пред Korea Times, че Киев също се противопоставя на представлението, защото Болшой театър е "оглавяван от близък приятел " на руския президент Владимир Путин. Известният диригент Валерий Гергиев, който ръководи Болшой и Мариинския театър в Санкт Петербург, е сред многобройните руски артисти, които са включени в черния списък на Украйна заради политическите си възгледи и подкрепата си за руското правителство.
InArts Production, организатор на Modanse в Южна Корея, потвърди, че представлението е отменено по искане на Центъра за изкуства в Сеул, като отбеляза, че събитието е било планирано много преди началото на пандемията Covid-19.


По-рано руското посолство в Сеул осъди опитите на украински дипломати да прекъснат представлението на главния танцьор на Болшой театър, като ги нарече "неочаквано нетактични".
Междувременно от 16 до 18 април в Сеул е планирано да се проведе галаконцертът на "Болшой балет" - още едно представление с участието на танцьори от емблематичния руски театър.  Съобщава се, че Киев също се е противопоставил на събитието.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката