11.09.2008 17:38

Васил Крапчански: "Художникът е чепат човек"

Видян 2776 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В салоните Центъра за съвременно изкуство на "Шипка, 6" се откри втората за новия арт сезон изложба.  На нея пернишкият художник Васил Крапчански показва нови платна. В тях творецът, който и влюбен в планината, демонстрира пред публиката артефакти, изпълнени с преклонение пред българската природа.
Запитан от наш репортьор дали приемането ни в Европейския съюз няма да унифицира творците, той сподели: "Художникът е чепат човек! Истинският и оригинален творец много мъчно се поддава на странични влияния. Не че не взема онова, което му трябва, но го прави по начин, който да е на европейско, а защо не и на световно ниво".
В специално интервю, дадено за този сайт той сподели още, че в България в момента няма пазар на изкуството и това  се отразява много зле по-скоро на младите художници, които тепърва ще трябва да се доказват пред публиката, отколкото за утвърдените вече имена, които са намерили своите ценители и купувачи".
Художникът активно участва в международните арт прояви  - от 1988 до 1997 редовно взема участие в традиционните изложби на галерия "Дел Белло", Торонто, Канада. През 2003 година е номиниран за "Мъж на годината" от Американския биографичен институт. През 2004 е номиниран за художник на годината от Международния биографичен център Кейбридж, Великобритания; а през 2007 година получава "Международната награда за мир" присъдена му от Обединената културна асоциация към Американския биографичен институт, САЩ.


На снимката: Художникът Васил Крапчански, пред своя знакова творба.


Зрителите могат да разгледат изложбата до 28.09.08. /Ю.М.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв