Филмът Уроците на Блага на режисьора Стефан Командарев попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда Оскар за международен филм.
01/02

Свързани новини

20.11.2023 15:37

Уроците на Блага влиза в прогнозите за Оскар

Видян 2082 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Филмът Уроците на Блага на режисьора Стефан Командарев попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда Оскар за международен филм. Българският кандидат бе посочен в публикации на изданията Холивуд рипортър и Скрийн интернешънъл. Според Скот Файнбърг засега фаворити в категорията за международен филм са Зона на интерес (Великобритания), Учителската стая (Германия), Страсти в кухнята (Франция), 20 дни в Мариупол (Украйна) и Перфектни дни (Япония). Българската кандидатура заедно с още десет продукции също е с шансове да влезе в битката за Оскар според кинокритика на Холивуд рипортър. „Българският кандидат Уроците на Блага на Стефан Командарев е със силно фестивално потекло“, пише и Скрийн интернешънъл и припомня отличията за продукцията от фестивала в Карлови Вари.




Европа отдавна доминира в категорията за международен филм на наградите Оскар, писа "Скрийн интернешънъл". Италия е най-често отличавана с 14 продукции с Оскар, следвана от Франция с 12 оскара. От 75 награди Оскар, връчени от американската киноакадемия след 1948 г. на чуждоезични филми, 58 са били за европейски продукции. Миналата година четири от петте официално номинирани за надпреварата също бяха европейски, припомня изданието. То припомня, че по традиция водещите кинофестивали като тези в Кан, Венеция, Торонто, Сънданс, Локарно и Карлови Вари посочват фаворитите за международния Оскар. Уроците на Блага доминира на тазгодишното издание на фестивала в Карлови Вари, където бе отличен с голямата награда Кристален глобус и с наградата на екуменическото жури, а Ели Скорчева получи приза за най-добра женска роля.

"Българският кандидат Уроците на Блага на Стефан Командарев е със силно фестивално потекло", пише "Скрийн интернешънъл" и припомня отличията за продукцията от Карлови Вари. "Командарев помогна на България да достигне краткия списък за Оскар за пръв и единствен път досега през 2010 г. с филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", а мигрантската му драма "Съдилището" бе българската кандидатура през 2016 г., припомня изданието. То също посочва като фаворити за краткия списък на претендентите кандидатите на Великобритания и Франция, като добавя също "Паднали листа" (Финландия) и кандидатите на Дания - "Обетованата земя", и на Испания - "Снежното общество".

Снимка: Министерство на културата




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.