Уилям Болдуин

Свързани новини

24.08.2023 13:40

Уилям Болдуин ще бъде президент на журито на Синелибри 2023

Видян 3395 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската публика в рамките на 9-ото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри през октомври. Популярен актьор, сценарист и продуцент, участвал в десетки филмови продукции с различна жанрова характеристика, известен и като един от четиримата братя Болдуин, той пристига у нас в качеството си на президент на журито, което ще излъчи лауреатите на награди в основния конкурс: за най-добър пълнометражен игрален филм по литературна творба!


Партньори на Болдуин в тази нелека задача ще бъдат: уважаваният канадски кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато („Фрагменти от живота на една жена“, „Мафия Inc.“, „Самопризнанията на един опасен ум“); френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров („Новата жена“, „Руска утопия“, „Спомен за болката“), дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров; нашумялата испанска телевизионна и киноактриса Карла Нието; българската театрална и филмова звезда Иван Бърнев („Обслужвал съм английския крал“, „Полет над кукувиче гнездо“).


Журито ще избира измежду единадесет силни конкурсни заглавия, повечето от които с премиери на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто. Победителят ще бъде обявен на 20 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата - това ще е единствената възможност зрителите да се срещнат, а по желание и да се снимат, с представителите на международното жури. Веднага след награждаването ще се излъчи новият филм на Роман Полански – шеметната черна комедия „Дворецът“, с която ще отбележим 90-ата годишнина от рождението на прочутия режисьор. Както подобава на филм с такова заглавие, организаторите предвиждат българската му премиера да се състои именно в зала 1 на НДК.


Прожекцията на 20 октомври ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България след световната премиера на филма във Венеция.Никой не би посмял да отрече гениалните постижения на Полански в областта на филмовото изкуство и майсторската му работа по адаптирането на литературни произведения и пиеси на голям екран през годините. Достатъчно е да споменем заглавия като „Офицер и шпионин“, „Тес“, „Писател в сянка“, „Касапница“, „Горчива луна“, „Деветата порта“, „Бебето на Розмари“. Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход е носител на всички големи киноотличия, включително „Оскар“, „Златна палма“, „Златна мечка“, BAFTA, „Сезар“ и „Златен глобус“. Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел - разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой: преплитането на отделните истории и сблъсъкът на различни персонажи създават абсурдна черна комедия, наситена с провокации в стила на Полански


. „Дворецът“ ще бъде показан у нас непосредствено след световната си премиера на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция. Съсценаристи на Роман Полански са Йежи Сколимовски и Ева Пиасковска. В главните роли ще видим неотразимата Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда. Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации". Програмата се осъществява в сътрудничество с множество партньори и съмишленици, обявени на официалната уебстраница. Предстои да бъдат обявени заглавията от конкурсната програма на фестивала, очакваните специални гости и съпътстващи събития.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак