13.06.2022 13:06

Софийски фестивал отдава почит на жени-режисьори

Видян 2446 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 
Оригинална селекция от филми на знаменити европейски жени-режисьори, международна конференция, уникален по рода си киноконцерт, майсторски класове, както и богата селекция от прожекции на рядко показвани за българската публика филми, придружени от интересни дискусии и творчески ателиета, очакват младите любители на киноизкуството в София от 20 до 29 юни, в рамките на “Срещи на младото европейско кино” 2022. Осмото издание на добре познатия и обичан кинофестивал с организатори Сдружение “Арте Урбана Колектив”, чиято главна цел е да се начертаят бъдещи перспективи за развитието на артистичното образование в България и Европа, ще бъде разделен на две части.  

От 20 до 24 юни, събитието ще предложи богата програма, насочена към детската и младежка аудитория на възраст от 3 до 19 години, а втората част на фестивалното събитие -  25 до 29 юни - ще приеме една по-професионална насоченост - мащабната международна конференция с участието на чуждестранни експерти от 14 европейски държави, специални майсторски класове и др. И тази година “Срещи на младото европейско кино” е с вход свободен за всички събития, а публиката - младежка и професионална - ще има възможността да се наслади на една изключително богата програма, която ще бъде представена в зала “Славейков” на Френски институт, Чешкия център и кинодвора на Гьоте-институт. Ето какво ще гледаме и преживеем в рамките на “Срещи на младото европейско кино” VIII (20-29 юни): От 22 до 25 юни, във Френски институт - София публиката ще се наслади на рубриката “Жените режисьори: от началото на киното дo днес” - специална селекция от филми на жени-режисьори - класици на европейското кино.

В рамките на рубриката ще видим късометражна програма на Алис Ги (1873 - 1968), прочула се като една от първите жени в историята на киното. Още преди жените да имат право да гласуват, чрез работата си французойката успява да режисира, продуцира или ръководи създаването на около 1000 филма. С подкрепата на Френски институт в България, специална селекция от 13 нейни късометражни филма ще бъдат представени на младежката публика. Прожекциите ще бъдат последвани от ателие за деца и младежи на възраст между 11 и 18 години, в което младите участници ще преоткрият филмите чрез рисунки - пресъздавайки на хартия движения и форми, които току-що са видели на големия екран. Отново в рамките на “Жените режисьори: от началото на киното дo днес”, на 21.06 ще гледаме и класиката “Момиче във фрак” (реж. Карин Сванстрьом, Швеция, 1926).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да