13.12.2008 09:56

"Щурците" на 41 години с концерт

Видян 3311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Добре дошли на нашия 41-ви рожден ден!", поздрави публиката препълнената зала 1 на НДК Кирил Маричков, фронтмен и басист на „Щурците”, предаде БГНЕС.


Още отвън пред НДК хората идваха едва ли не на тълпи за концерта на бандата, като възрастовият диапазон беше от 5 до 65 и повече години. Преди да приветствуват публиката, „Щурците” започнаха със знаменитата си ”ХХ-век”, защо не и за да припомнят, че са негови деца и то деца на 60-те - годините, стартирали промените в света. За по-възрастните в претъпканата зала 1 на НДК с много правостоящи оживя онзи образ на онези млади момчета, пеещи в градинката до Народно събрание незабравимата „Бяла тишина” заедно с Георги Минчев. Сега бихме го нарекли ”клип”, макар и сниман на "гедеронска" черно бяла лента. Възторгът и сантиментът в залата премина на оборотите на тези 41 години, които „Щурците” са не само част от рока на България, но и в песните им е събрано и времето. Вероятно заради това Кирил Маричков и Петър Гюзелев се полъгаха по политиката след 1989 г. Маричков беше депутат във Великото Народно събрание, а Пепи Гюзелев беше в последните избори май и конкурент на Бойко Борисов за кмет от една партия, която никой вече не си спомня. Но това е времето – този Двайсети век. Последваха познати и любими песни през годините и представянето на последния албум на групата „На прага на сърцето”. „Не сме издавали албум повече от 10 години и сега особено се радваме на това, което направихме, сподели от сцената Кирил Маричков. Това не им попречи да изпеят тяхната „Изпята песен” - а публиката пееше заедно с тях и си припомняше и филми, които остават с музиката и текстовете на групата – „Вчера”, дори спорния „Дунав мост”. За някои сантиментално, за други възторжено, но за всички - преживяване. Това, както винаги, беше квинтесенцията и на този гиг на „Щурците”. Защото те са били, са и ще бъдат една от най-любимите български рок банди в познатия състав - Кирил Маричков (вокал, бас), Георги Марков (барабани), Петър Гюзелев (соло китара) и Валди Тотев (вокал, клавишни), подсилени от 2 беквокалистки (което е прецедент за групата) и една китара. "На прага на сърцето" излезе на музикалния пазар на 1 декември. Пилотният сингъл от него, "Каменното цвете", вече превзе радиоефира. Едноименната песен в албума е по текст на Радена Маринова, победител в конкурса "Стани известен с "БГ Радио".
БГНЕС припомня, че за над четири десетилетия на сцената "Щурците" имат издадени 16 албума, безброй хитове и близо 3000 запомнящи се концерта у нас и в чужбина. Бандата е създадена в София през далечната 1966 г. Първоначално, когато Кирил Маричков и Петър Цанков от "Бъндараците" се срещат с Пеци Гюзелев и Веселин Кисьов от "Слънчевите братя", идеята да създадат собствена група изглежда нереална дори за самите тях. През януари 1967 г. те правят първите си записи - няколко инструментала и кавър на "Песен без Думи" на Shadows. Групата обаче все още няма име и в младежкото предаване "Хоризонт" по първа програма на БНР е обявен слушателски конкурс. От многобройните предложения четиримата млади музиканти се спират на "Щурците". През същата година "Щурците" работят с Георги Минчев, с когото печелят първата си награда. Песента "Бяла тишина" на композитора Борис Карадимчев получава първи награди на конкурсите "Златния Орфей" и на "Мелодия на годината". През 1968 г. излиза първата им малка плоча, в която са песните "Веселина", "Звън", "Малкият светъл прозорец" и "Изпращане". "Щурците" бързо печелят младежката публика с актуалността на темите в своите песни, както и със стиловото им многобразие. Големият успех за "Щурците" идва с албума "20-ти век" през 1980 г. Сред най-големите им хитове са "Две следи", "20-ти век", "Конникът", "Среща", "Клетва" от филма "Вчера", с която и днес започва и свършва всеки абитуриентски бал, "Вкусът на времето", "Хамлет", "Мускетарски марш". Както и с - за по-възрастните им фенове - култовите "На прага" и "Бяла светлина". И на този концерт публиката пя заедно с неостаряващите си любимци почти всяко тяхно парче. Десетилетия са изминали от първото изпълнение на „Бяла тишина”, но "Щурците" и днес имат своята вярна аудитория. Любовта към музиката им се препредава от поколение на поколение, което бе видно и на този техен концерт в НДК - не бяха един и двама бащите със синовете си, които пееха заедно с техните общи любимци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв