Свързани новини

04.09.2019 15:09

Ранни кадри с Баришников и Нуреев на Танц Филм Феста в НДК

Видян 2061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изпълнения от ранните години на легендите Баришников и Нуреев, както и неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина, са само част от изненадите, които организаторите на Танц Филм Феста са подготвили за публиката в кино Люмиер Лидл.


Фестивалът, предшестващ 33-тото издание на Киномания, ще продължи от 24 до 30 септември, пренасяйки на големия екран 12 специално селектирани филма в категориите Премиерни заглавия, Класически балет, Велики филми за балета, Модерен танц, Документални филми и Фламенко. Любителите на балетното изкуство ще могат да се потопят във Величието на балет Киров на 26 септември от 18:30 ч. Филмът събира заснети сцени от най-великите постановки на знаменития ленинградски балет. Най-ценната находка са изпълнения от ранните години на легендите Нуреев и Баришников, които преди са считани за изгубени. Балет Киров (преди 1935 и след 1992 г. - Мариински театър) винаги е бил основния конкурент на талантите в Болшой театър.


Сред другите безценни моменти в този уникален филм, плод на дългогодошно проучване, са неми сцени на звездата на Руския балет Тамара Карсавина и па дьо дьо на Галина Уланова като Белия лебед от 1940 г. 60-те години са представени с откъси от Раймонда на Глазунов, Спартак на Хачатурян, Ромео и Жулиета на Прокофиев, хореографията на Мариус Петипа за Корсар, както и две версии на Умиращия лебед по Михаил Фокин - на Олга Мойсеева и на Наталия Макарова. Кадри от живота на Охад Нахарин ще оживеят на екрана в кино Люмиер Лидл на 25 септември от 20:30 ч. във филма Г-н Гага. Артистичният директор на танцовата трупа Батшева е считан за един от най-влиятелните хореографи. Показвайки го в критичен и повратен момент от личния му живот, този вдъхновен и проникновен документален филм представя творец със забележителна артистична цялост и впечатляваща визия. Работил по филма цели 8 години, в Г-н Гага режисьорът Томер Хейман съчетава моменти от репетиции с непоказвани досега архивни кадри и сцени от спектакли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое