03.08.2022 11:08

Пътуващият фестивал Лятно театро се завръща

Видян 1072 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 5 август по покана на община Шабла в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“. Той е специален подарък от общината към децата на града и техните родители. В разгара на турнето „Лятно театро“ спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза" в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.  Програмата в Шабла включва забавления за деца и техните родители през целия ден в Градския парк, а входът е безплатен.



Празникът започва в 10:30 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 11:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 11:40 ч. пък следва „Кукли от фермата“ - еко работилница за кукли от зеленчуци. След пауза през най-горещите часове „Лятно театро“ продължава в 17:30 ч. с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на Коле Китанов от театър „Мале Мале“ и впечатляващите му номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури. Родителите също няма да скучаят. Специално за тях организаторите са предвидили стендъп комедия с торнадото Георги Кючуков, който от 18:45 ч. ще представи спектакъла си „Сам мъж в града“. За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише.



Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в Градския парк.  След Шабла турнето продължава в Царево (12.8), Смядово (27.8), Девня (28.8) и Павликени (12.9).   Фестивалът се организира от „Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката